Vlaamse scholen krijgen voortaan minder geld van de overheid

25/04/12 om 07:15 - Bijgewerkt om 07:15

Er komt geen volledige indexering van de werkingsmiddelen van de scholen. De indexering wordt maar voor 60 procent doorgevoerd. Dat is goed voor 9,5 miljoen euro minder.

Vlaamse scholen krijgen voortaan minder geld van de overheid

© Belga

De secundaire scholen kunnen de verlaging nog opvangen door wat meer aan de ouders te vragen. Voor de basisscholen ligt dat anders, schrijft De Standaard. Die zijn gebonden aan de maximumfactuur. "Daar krijgen we onvermijdelijk een aantasting van de koopkracht", zegt Marc Van den Brande, secretaris-generaal van de koepel van het katholiek basisonderwijs.

Vlaams minister van Onderwijs Pascal Smet (SP.A) zegt "gevochten te hebben" voor de indexering. Maar hij doet er niet flauw over: dit is niet goed voor de schoolse koopkracht.

Met hun werkingstoelage moeten de scholen uiteenlopende zaken bekostigen: onderhoud, verwarming, elektriciteit, schriften, boeken, knutselgerief... Katholieke scholen betalen voor (ver)nieuwbouw ook nog eens ongeveer een derde uit eigen zak. Sommige scholen betalen er ook personeel mee, bijvoorbeeld hulp voor in de refter. (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners