Vlaamse regering zet Roma-berichtgeving recht

06/12/10 om 15:45 - Bijgewerkt om 15:45

Ze wil daarmee de indruk wegnemen dat Vlaanderen de deur openzet voor Roma-zigeuners uit Roemenië en Bulgarije.

Vlaamse regering zet Roma-berichtgeving recht

© Belga

De Vlaamse regering heeft maandag een persmededeling naar de media in Bulgarije en Roemenië verstuurd over haar beleid ten aanzien van de Roma. Aanleiding is berichtgeving die de indruk geeft dat Vlaanderen de deur openzet voor Roma-zigeuners uit beidelanden.

De Vlaamse regering keurde vrijdag een plan van aanpak goed inzake het probleem van de Roma-migratie. Zo zijn er op Vlaams
niveau verschillende aanspreekpunten aangeduid die de lokale besturen kunnen bijstaan.

Er zijn ook al een aantal concrete acties klaar voor uitvoering. Zo zal de VDAB Roemenen en Bulgaren toelaten tot arbeidsbemiddeling voor knelpuntberoepen, iets wat tot nog toe niet mogelijk was.

'Moeten bereid zijn te werken'

Vlaams minister van Inburgering Geert Bougeois (N-VA) wilde daarmee het signaal geven dat Roma uit Roemenië en Bulgarije die naar hier komen, ook bereid moeten zijn om te werken. Volgens Bourgeois is het plan allesbehalve een open uitnodiging om naar ons land te komen.

Maar dat werd ter plaatse anders geïnterpreteerd. Zondag kopte de
website van de Bulgaarse krant Standart dat 'Bulgaarse Roma welkom zijn in België'. Bourgeois meldde maandag dat nog een aantal media in die landen die foute interpretatie hebben weergegeven.

Naast het versturen van de persmededeling zullen Bourgeois en minister-president Kris Peeters (CD&V) de komende dagen een gesprek hebben met de ambassadeurs van Roemenië en Bulgarije om de zaak diplomatiek uit te klaren.

De Belgische ambassades in die landen zullen maandag een mededeling versturen naar de plaatselijke media. Kranten en agentschappen die het bericht hebben verspreid, zijn daarover al aangeschreven, zo luidde het maandag op het kabinet-Bourgeois.

Onze partners