Vlaamse regering zet bijna 40 miljoen opzij voor onderwijs

30/01/13 om 17:09 - Bijgewerkt om 17:09

De Vlaamse regering maakt nog eens 9 miljoen euro extra vrij voor onderwijsinfrastructuur in Vlaanderen. Daarmee komt het totaal op bijna 40 miljoen euro. Antwerpen krijgt de grootste hap.

Vlaamse regering zet bijna 40 miljoen opzij voor onderwijs

© Belga

De Vlaamse regering maakt dit jaar bijna 40 miljoen euro vrij voor bijkomende plaatsen in het onderwijs. Daarmee wil de regionale overheid de steden en gemeenten waar een plaatsgebrek in de scholen heerst uit de nood helpen.

De grootste hap, 20 miljoen euro, gaat naar Antwerpen. Dat zei Onderwijsminister Pascal Smet (SP.A) tijdens het debatmoment in het Vlaams parlement.

De Vlaamse regering heeft de conceptnota waarin de middelen verdeeld werden door de bevoegde minister goedgekeurd. Naast de eerder voorziene 30 miljoen euro komt er nu dus nog 9,1 miljoen bij.

'Druppel op een hete plaat'

Naast meer dan de helft van het budget, 20 miljoen, dat naar Antwerpen gaat, krijgen ook Gent en Brussel (elk 6 miljoen euro), Asse (5 miljoen euro) en Denderleeuw (2 miljoen euro) extra centen. Minister Smet beloofde alvast dat de Vlaamse regering bij de nakende begrotingscontrole op zoek gaat naar extra middelen.

Oppositiepartij Open VLD is niet onder de indruk van het vrijgemaakte bedrag. "Dit is een heel klein druppeltje op een heel hete plaat", zei parlementslid Irina De Knop. Smet noemt die commentaar ongegrond. "De Vlaamse regering heeft de voorbije jaren 108 miljoen euro vrijgemaakt voor bijkomende plaatsen, hoewel dat niet voorzien was in het regeerakkoord. "Dat is nog altijd heel erg veel geld", dixit Smet.

De Antwerpse burgemeester Bart De Wever (N-VA) is "blij" met die verdeling. "Al hadden we op iets meer gehoopt. Het zal niet genoeg zijn om alle projecten die in de pijplijn zitten te financieren."

Gentse schepen Elke Decruynaere ontgoocheld en hoopt op bijsturing

De Gentse schepen van Onderwijs Elke Decruynaere (Groen) is ontgoocheld dat de Vlaamse minister van Onderwijs slechts een kwart van de gevraagde middelen toekent voor bijkomende onderwijsinfrastructuur in Gent. Ze hoopt op een bijsturing bij budgetwijziging en zegt dat het niet zeker is dat er binnenkort geen capaciteitsproblemen ontstaan.

Tegen 2018 moeten er in de Arteveldestad 1.600 plaatsen bijkomen in het basisonderwijs. Gent heeft daarvoor 24 miljoen euro nodig. Woensdag maakte Vlaamse minister van Onderwijs bekend dat de stad 6 miljoen euro krijgt.

Schepen Decruynaere hoopt dat de Vlaamse regering de komende jaren minstens hetzelfde bedrag blijft voorzien om het capaciteitstekort op te vangen. "Maar die garantie is er niet", aldus Decruynaere.

"De Stad gaat nu een taskforce bijeen roepen om te bekijken, over de verschillende netten heen, wat de gevolgen zijn van deze beslissing. We zullen nagaan welke projecten kunnen doorgaan en hoe we best omgaan met de projecten die we hierdoor niet kunnen plannen en uitvoeren", legt de schepen uit. "Maar het staat vast dat dit bedrag ruimschoots onvoldoende is om het capaciteitstekort op te vangen. We zijn dan ook ontgoocheld en hopen op een bijsturing bij budgetwijziging." (Belga/EA/SD)

Lees meer over:

Onze partners