'Vlaamse regering zal met kleine pestbelastingen vooral op gezinnen wegen'

07/09/14 om 15:00 - Bijgewerkt om 15:21

SP.A-voorzitter Bruno Tobback ziet 'vooral kleine pestbelastingen' in de Vlaamse pijplijn zitten 'die in de eerste plaats op gezinnen wegen'.

'Vlaamse regering zal met kleine pestbelastingen vooral op gezinnen wegen'

Bruno Tobback (SP.A) © BELGA

SP.A-voorzitter Bruno Tobback wil samenwerken 'met iedereen die wil wegen in de oppositie'. De discussie gaat volgens hem niet in de eerste plaats over samenwerking tussen partijen, maar over de vraag hoe je met de oppositie het brede veld mensen kan vertolken dat geraakt zal worden door de maatregelen van de nieuwe Vlaamse regering, stelde Tobback zondag in De Zevende Dag.

'Vlaamse regering zal met kleine pestbelastingen vooral op gezinnen wegen'

© belga

In een interview met De Zondag zegt Vlaams parlementslid Ingrid Lieten (SP.A) te geloven in samenwerking met Groen. 'In Limburg hebben we al een kartel op provinciaal niveau, en dat werkt goed. Hoe dat nationaal kan ingevuld worden, moeten we samen bespreken', aldus de voormalige Vlaamse viceminister-president.

In het één-programma De Zevende Dag herinnerde Bruno Tobback eraan dat hij deze zomer had voorgesteld samen met de groenen een gemeenschappelijke fractie te vormen in de Senaat. 'Dat is niet gelukt, maar dat moet het spel niet stoppen', luidde het.

'De vraag is of oppositie mensen die geraakt worden, kan aanspreken'

Maar de discussie gaat in de eerste plaats niet over samenwerking tussen partijen, aldus Tobback. 'De vraag is of je met de oppositie het brede veld van mensen die gaan geraakt worden door deze regering of zich onheus behandeld gaan voelen, kan aanspreken en hun taal kan spreken', aldus Tobback.

'Kleine pestbelastingen die in eerste plaats op gezinnen wegen'

De SP.A-voorzitter ziet overigens 'vooral kleine pestbelastingen' in de pijplijn zitten 'die in de eerste plaats op gezinnen wegen'. Daarmee doelde hij onder meer op het afschaffen van gratis busvervoer, gratis energie en de verwachte verhoging van het inschrijvingsgeld in het hoger onderwijs.

Geert Bourgeois (N-VA)

Geert Bourgeois (N-VA) © BELGA

Hij merkt ook op dat de vorige Vlaamse regering op bepaalde departementen naar efficiëntie heeft gekeken en meent dat er op het vlak van administratie nog heel wat ruimte is om efficiënter te werken. 'Dat moet je eerst doen en dan kijken welke rekeningen je naar de mensen doorstuurt. Wat deze Vlaamse regering doet is het omgekeerde. Ze stuurt eerst een massa pestbelastingen en gaat dan kijken hoe ze intern gaat regelen'. (Belga/SD)

Onze partners