Vlaamse regering wil einde maken aan monopolie De Lijn

18/12/15 om 05:12 - Bijgewerkt om 05:12

In een nieuwe conceptnota van de Vlaamse regering, waarin de toekomst van De Lijn en het openbaar vervoer in Vlaanderen besproken wordt, wordt een einde gemaakt aan de jarenlange monopoliepositie van De Lijn.

Vlaamse regering wil einde maken aan monopolie De Lijn

© Belga

Dat schrijven de kranten van Mediahuis. De conceptnota zal volgens de kranten vandaag/vrijdag op de ministerraad worden voorgelegd en wellicht goedgekeurd.

Omdat het te duur is om overal openbaar vervoer te garanderen -nu belooft Vlaanderen een bushalte op 500 meter van elke voordeur- zal De Lijn enkel nog "instaan voor de bussen op het kernnet, dat zijn de belangrijkste verbindingen tussen grotere steden en gemeentes", aldus nota. Voor het aanvullende net zal een beroep gedaan worden op meerdere partners, zoals bijvoorbeeld taxi's, buurtbusjes, deelauto's en -fietsen.

Proefprojecten

De bedoeling is om het nieuwe plan al in 2018 te laten ingaan. Maar daarvoor wordt, als het voorstel van bevoegd mnister Ben Weyts (N-VA) vandaag groen licht krijgt, gestart met drie proefprojecten in de regio's Mechelen, Aalst en de Westhoek (Oostende), waarbij niet langer De Lijn zal bepalen hoeveel bussen er rijden, maar het departement Mobiliteit en Openbare Werken. Daarbij zal de kostendekkingsgraad cruciaal zijn, aldus de conceptnota.

(Belga/RR)

Onze partners