'Vlaamse regering pompt geen vers geld in Dexia'

15/05/12 om 19:50 - Bijgewerkt om 19:50

De Vlaamse regering is nog niet gevraagd deel te nemen aan de kapitaalsverhoging van Dexia, maar zal dat desgevraagd niet doen, zegt Philippe Muyters (N-VA).

De Vlaamse regering heeft nog geen vraag gekregen om deel te nemen aan een nieuwe kapitaalsverhoging van Dexia. Ze is ook niet van plan om nog extra geld in Dexia te stoppen. Dat zei Vlaams minister van Financiën Philippe Muyters (N-VA) in het Vlaams Parlement.

De restbank Dexia staat er niet zo goed voor. De bank heeft bij de Europese Commissie een herstructureringsplan ingediend. Als de situatie minder optimistisch evolueert dan in het plan naar voor wordt geschoven, is volgens gouverneur van de Nationale Bank Luc Coene een herkapitalisatie "onvermijdbaar".

'Turkse, Franse, Italiaanse, Spaanse en Luxemburgse belangen'

Vlaanderen is voor 2,5 procent aandeelhouder in Dexia, net omdat het de bank in het verleden al uit de nood hielp. Een nieuwe vraag voor meer kapitaal is er niet gekomen en zou op een "njet" stoten, liet Muyters verstaan. "Ik zie niet goed in waarom het Vlaamse Gewest in een vennootschap, die in essentie een reeks Turkse, Franse en Italiaanse, Spaanse en Luxemburgse belangen aanhoudt, en waaruit de Belgische belangen zijn weggehaald, extra-kapitaal zou inbrengen", antwoordde hij op een vraag van Lode Vereeck (LDD).

'Geen enkele waarde'

"De Vlaamse regering, daarin ondersteund door de twee andere gewestregeringen, heeft duidelijk gecommuniceerd aan de federale overheid, dat de oplossing, die de federale overheid, in samenspraak met de Franse overheid, begin oktober 2011 naar voor schoof en doorgedrukt heeft, voor haar geen enkele waarde inhield. De consequentie is derhalve ook, dat de Vlaamse regering hiervoor geen kapitaal aanbrengt". (Belga/SD)


Lees meer over:

Onze partners