Vlaamse regering op zoek naar bijkomende besparingen door Vlinderakkoord

18/09/13 om 09:40 - Bijgewerkt om 09:40

De Vlaamse regering moet op zoek naar 170 miljoen euro extra om de begroting van volgend jaar te doen kloppen.

Vlaamse regering op zoek naar bijkomende besparingen door Vlinderakkoord

© Belga

De volgende dagen gaat de Vlaamse regering naarstig op zoek naar extra geld om de begroting van volgend jaar in evenwicht te brengen. Dat schrijft De Standaard.

Het oorspronkelijke bedrag, dat op 600 miljoen lag, wordt bijgesteld. Door het Vlinderakkoord leveren de deelstaten namelijk een bijdrage aan de sanering van de overheidsfinanciën. Daardoor moet de Vlaamse overheid op zoek naar bijkomende besparingen.

Pendelaars

Onder meer het Vlaamse voorstel om lokale besturen te ondersteunen, vraagt geld. Ook Brussel krijgt dankzij het Vlinderakkoord een extra compensatie van de gewesten voor de vele Vlamingen die in Brussel werken maar in Vlaanderen belastingen betalen.

Daarenboven moet de Vlaamse regering in de begroting voor volgend jaar ook op zoek naar geld voor de aanpassingen die de Vlaamse regering voorstelt in het kader van het competitiviteits- en werkgelegenheidspact.

Later komen de verschillende regeringsleiders van het land bijeen om zich over de eerste voorstellen van het competitiviteitspact bevat te buigen.

Vlaanderen, Wallonië en Brussel op één lijn

Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) hoopt voor de verschillende plannen snel een consensus te vinden. "De sense of urgency moet voor iedereen duidelijk zijn", benadrukt hij in De Standaard.

Naar verluidt liggen de voorstellen van de Waalse en Brusselse regeringen in de lijn van wat Vlaanderen voorstelt. De klemtoon ligt op de verlaging van de loonkosten, kmo's en innovatie. (AVE)

Onze partners