Vlaamse regering op zoek naar 560 miljoen euro

Geert Bourgeois © Belga Image

De Vlaamse regering buigt zich de komende uren en wellicht de rest van het weekend over de begroting voor 2017. Tegen maandag, wanneer minister-president Geert Bourgeois zijn Septemberverklaring aflegt in het Vlaams Parlement, moeten de grote lijnen van de begroting klaar zijn.

Tegenover de miljardenopdoffer die de federale begroting te verwerken kreeg, lijkt de Vlaamse begrotingsinspanning van 560 miljoen euro misschien een eitje. Toch zal het geen makkelijke oefening worden, waarschuwde minister-president Bourgeois eerder deze week al.

Dat de regering 200 miljoen euro minder dan verwacht doorgestort krijgt vanuit het federale niveau was een streep door de Vlaamse rekening. De ploeg van Bourgeois houdt vast aan een begroting in evenwicht (exclusief de bouwkost van de Oosterweelverbinding). Om dat te realiseren en tegelijk de belofte van extra investeringen in welzijn, scholen en onderzoek in te lossen, moet de regering op zoek naar zowat 560 miljoen euro.

Hakken in het zand

Vrijdag klonken aanvankelijk optimistische, zelfs wat euforische geluiden, over manier waarop de gesprekken vorderden. Maar tegen de avond, en na verschillende onderbrekeningen, liep het wat stroever en begon iedereen blijkbaar wat zijn hakken in het zand te zetten.

“De verwachtingen zijn wat getemperd”, is te horen. Maar dat hoort bij de gebruikelijke dynamiek van een begrotingsconclaaf. Blijkbaar willen vooral Open Vld en N-VA wat meer besparen, maar gaat CD&V daar op de rem staan. Verwacht wordt dat de gesprekken vrijdagavond en de rest van het weekend worden voortgezet. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content