Vlaamse regering niet eens over echtscheidingstaks

20/04/12 om 17:52 - Bijgewerkt om 17:52

De Vlaamse regering is het niet eens geraakt over de kwestie van de zogenaamde "echtscheidingstaks".

Vlaamse regering niet eens over echtscheidingstaks

© Belga

De Vlaamse regering is het niet eens geraakt over de amendementen rond het decreet op het verdelingsrecht, intussen beter bekend als de echtscheidingstaks.

"We hebben ons gebogen over de amendementen, maar er is geen overeenstemming bereikt. Begin volgende week komt er overleg met de fractievoorzitters van de meerderheid in het Vlaams Parlement", zo verklaarde minister-president Kris Peeters na afloop van de ministerraad van de Vlaamse regering.

"Gekwetste trots belangrijker dan rechtvaardig en sociaal beleid"

"Blijkbaar is de gekwetste trots van CD&V en N-VA belangrijker dan een rechtvaardig en sociaal beleid", reageerde Groen-fractieleider Filip Watteeuw op het mislukte overleg. "Een warm Vlaanderen telt duidelijk niet voor minister-president Kris Peeters en N-VA-minister Philippe Muyters."

De Vlaamse regering besloot bij de jongste begrotingscontrole om het verdelingsrecht te verdubbelen van 1 tot 2 procent. Het gaat om een belasting die je betaalt wanneer een onroerend goed verdeeld wordt onder verschillende eigenaars. Vaak is dat bij een echtscheiding, wanneer de verdeling nodig is opdat de ene partner het deel van de andere kan overkopen.

SP.A krabbelde terug
Maar meerderheidspartij SP.A liet afgelopen week weten de taks te willen schrappen. De manier waarop de SP.A van koers veranderde, zette kwaad bloed bij coalitiepartners N-VA en CD&V. Ook minister-president Kris Peeters was 'not amused'. Hij noemde de houding van de SP.A "niet voor herhaling vatbaar".

Dat de regering nu geen akkoord heeft bereikt, bewijst volgens Watteeuw dat CD&V en N-VA het belangrijker vinden om de SP.A "in de hoek te zetten" dan om de maatregel bij te sturen. "CD&V en N-VA vinden het blijkbaar belangrijk om coalitiepartner SP.A op de knieën te krijgen dan om rekening te houden met de belangen van de mensen en met name van de miserie van mensen die scheiden", aldus Watteeuw.

Politieke spelletjes Ook LDD spreekt van politieke spelletjes. "Dat men een belasting heft op de miserie van scheidende mensen is op zich al onaanvaardbaar, maar het is helemaal onaanvaardbaar dat men nu op de kap van die mensen nog eens politieke spelletjes gaat spelen" aldus LDD-fractieleider Lode Vereeck.

"Als de regering de miserietaks toch wil doordrukken, zal de oppositie ervoor zorgen dat heel de regering op de knieën gedwongen wordt", waarschuwt Vereeck. De LDD-fractieleider wijst ook op het groeiende maatschappelijke verzet tegen de maatregel. (Belga/TE)

Onze partners