Vlaamse regering legt alternatief klimaatvoorstel op tafel

30/11/15 om 21:29 - Bijgewerkt om 21:28

De Vlaamse regering heeft een alternatief klimaatakkoord ontwikkeld, 'dat aan alle entiteiten een extra inspanning vraagt', aldus minister-president Geert Bourgeois (N-VA).

Vlaamse regering legt alternatief klimaatvoorstel op tafel

© Belga

De Vlaamse regering zet het licht nog niet op groen voor een intra-Belgisch klimaatakkoord. 'De Vlaamse regering heeft een voorstel dat aan alle entiteiten een extra inspanning vraagt', zegt Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) aan Belga. Over de inhoud van dat alternatieve voorstel wil Bourgeois voorlopig niks kwijt. Het voorstel is wal al bezorgd 'aan iedereen die het moet hebben', klinkt het.

Na een lange vergadering tussen de bevoegde milieuministers zondag was het verwarring troef. Zo was er volgens Waals PS-minister Paul Furlan een akkoord, maar dat werd aan federale en Vlaamse kant ontkend. Er lag wel een voorstel op tafel waarbij Vlaanderen een grotere inspanning zou moeten doen op het vlak van hernieuwbare energie (10,4 procent in plaats van 10 procent, maar ook meer inkomsten zou krijgen uit de verkoop van emissierechten (52,5 procent in plaats van 50 procent).

Niets kwijt over inhoud

Maar volgens minister-president Geert Bourgeois heeft Vlaams minister Joke Schauvliege (CD&V) snel duidelijk gemaakt dat ze het voorliggende voorstel 'niet zou verdedigen binnen haar regering.'

Hoewel Bourgeois zich eerder op de dag nog 'voorzichtig positief' toonde over het bereiken van een akkoord, leverde een lange vergadering van de Vlaamse regering geen witte rook op. Volgens Bourgeois heeft Vlaanderen nu zelf een voorstel op tafel gelegd 'waarin alle entiteiten om een extra inspanning gevraagd wordt.' Over de inhoud van het voorstel wil de Vlaamse minister-president voorlopig niets kwijt.

Bourgeois zou in de loop van de dag ook contacten gehad hebben met premier Charles Michel (MR), die in Parijs zit voor de klimaattop, en met zijn Waalse collega Paul Magnette (PS). Heeft hij het Vlaamse voorstel al aan hen voorgelegd? 'Het voorstel is bezorgd aan diegenen die het moeten hebben', aldus Bourgeois aan Belga. (Belga/AVE)

Onze partners