Vlaamse regering kiest voor duurdere tunnel

23/09/10 om 08:30 - Bijgewerkt om 08:30

De Vlaamse regering heeft woensdag beslist de Antwerpse Oosterweelverbinding te sluiten met een tunnel. Daarmee wordt de Lange Wapperbrug definitief begraven. De tunnel is wel 352,7 miljoen euro duurder dan de brugvariant. Die meerkost wordt verdeeld tussen de stad Antwerpen en de haven.

Met de beslissing van de Vlaamse regering valt het doek over het jarenlang aanslepende Antwerpse mobiliteitsdossier. De regering kiest voor de sluiting van de ring dus niet voor het veelbesproken Lange Wapperviaduct, maar voor de cut & cover tunnelvariant (waarbij eerst een sleuf wordt gegraven die later wordt toegedekt).

De tunnel zou volgens de Vlaamse regering "binnen hetzelfde tijdskader" kunnen gerealiseerd worden, maar is wel een pak duurder.

De meerkost van de tunnel bedraagt liefst 352,7 miljoen euro. Die meerkost lijkt regelrecht in te gaan tegen het zogenaamde dubbelbesluit dat de Vlaamse regering had genomen. Toen werd namelijk gezegd dat men de tunnel zou kiezen tenzij die technische niet haalbaar zou zijn, langer zou duren om te realiseren of duurder zou zijn.

Volgens minister-president Kris Peeters (CD&V) is het dubbelbesluit "op een intelligente wijze" ingevuld en is er onder meer rekening gehouden met het "maatschappelijk draagvlak" in Antwerpen.

Peeters onderstreepte dat het Oosterweelproject gefinancierd zal worden door de tolheffing in de tunnel en niet door extra belastingen. Peeters maakt zich ook sterk dat de specifieke meerkost voor de tunnel de Vlaamse begroting niet zal verzwaren en dat de Antwerpenaren niet moeten opdraaien voor de extra tunnelkosten.

Stad Antwerpen en haven betalen meerkost

Er is afgesproken dat de meerkost van de tunnel gecompenseerd en vergoed wordt door de stad Antwerpen en de haven. Dat zal gaan via een aantal investeringen die de stad en haven op zich nemen en door de toekomstige meerwaarde van een aantal stedelijke projecten.

De stad zal bijvoorbeeld 13,5 miljoen euro investeren in een stedelijk plein dat boven de tunnel ter hoogte van het Sportpaleis aangelegd wordt. De stad zal ook instaan voor 85 miljoen euro aan
investeringen in nutsleidingen, met name aan het Schijnpoort. Door het feit dat de brug er niet komt, stijgt de ontwikkelingswaarde van het noordelijk Eilandje (Mexico-eiland), wat voor de stad 70 miljoen euro zou betekenen. Dat bedrag wordt ingebracht.

Tegelijk worden een aantal gronden die onteigend waren voor de aanleg van de brug door de stad gratis ter beschikking gesteld van de regering. Dat gaat om een bedrag van 10 miljoen euro. De haven van zijn kant zal instaan voor investeringen aan het bouwdok (88 miljoen euro) en de kaaimuren (84,8 miljoen euro).

Geen belastingsverhoging

Antwerps burgemeester Patrick Janssens (SP.A) en havenschepen Marc Van Peel (CD&V) verzekerden woensdagavond dat noch de Antwerpenaren noch de havenbedrijven moeten opdraaien voor de extra kosten. "Deze beslissing is geen verzwaring voor de Antwerpse meerjarenbegroting en zal ook niet leiden tot hogere lokale belastingen voor de Antwerpenaren", aldus Janssens. "Het is uitgesloten om de kosten, bijvoorbeeld via de tarievenpolitiek, te verhalen op de havengebruikers", vulde Van Peel aan.

Volgens Antwerps burgemeester Janssens is het Antwerpse schepencollege woensdag akkoord gegaan met de beslissing van de Vlaamse regering. Dat er één tegenstem was van de Open Vld (van schepen van Financiën Luc Bungeneers, nvdr), vormt volgens hem geen verrassing en ook geen groot probleem. "Alle anderen hebben voor gestemd. Dat betekent dat het schepencollege er zich in kan terugvinden. Dit lijkt me geen bedreiging voor de samenhorigheid van het college", aldus Janssens.

Met de langverwachte Oosterweelbeslissing garandeert Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) het voortbestaan van zijn regering, de SP.A haalt zijn slag thuis met de tunnel. De N-VA, voorstander van de brug, lijkt de grote verliezer, maar de partij schaart zich achter de genomen beslissing.

"Als er meer maatschappelijk draagvlak is voor een tunnel, kan dat perfect voor ons", aldus Vlaams viceminister-president Geert Bourgeois (N-VA). "Het is vooral belangrijk dat er een beslissing is genomen en dat er een oplossing komt voor de Antwerpse mobiliteitsproblematiek".

Lees meer over:

Onze partners