Vlaamse regering keurt conceptnota regionale televisieomroepen goed

Sven Gatz. © BelgaImage

De Vlaamse regering heeft vrijdagavond de conceptnota van minister van Media Sven Gatz over de regionale televisieomroepen goedgekeurd. De nota bevat voorstellen om de leefbaarheid van de Vlaamse regionale televisies in de toekomst te helpen verzekeren. Dat meldt Gatz zaterdag.

Het mediadecreet geeft de regionale televisieomroepen de opdracht om voor een welomschreven regio televisieprogramma’s uit te zenden die de inwoners informeren over de algemene sociale en culturele ontwikkeling van de regio. Ze moeten hun middelen halen uit reclame en sponsoring en zich onafhankelijk en pluralistisch opstellen.

De vorige regering stelde vast dat de leefbaarheid van sommige van deze omroepen onder druk staat, vooral zij die nog niet samenwerken met een exploitatiemaatschappij, in de regel een groter mediabedrijf. Daarom werden samenwerkingsovereenkomsten in het leven geroepen tussen de Vlaamse regering en de Vlaamse regionale tv’s.

Via die overeenkomsten engageren ze zich om doelstellingen te realiseren, bijvoorbeeld wat betreft bereik, waardering en betrokkenheid en financiële performantie. In ruil ontvangen ze daarvoor een jaarlijkse subsidie van 185.000 euro.

Bovendien legde een decretaal uitgevaardigde bereikvergoeding aan tv-distributeurs Proximus en Telenet op om ook een bijdrage te leveren van 6 miljoen euro om de financiële nood van de regionale televisies te helpen lenigen. Een nieuw onderzoek naar de financiële leefbaarheid van de televisieomroepen, was niet erg hoopgevend. De daling van de advertentie-inkomsten, vooral uit sponsoring en productplacement, blijft aanhouden.

De conclusies van deze gesprekken heeft de minister van Media in de goedgekeurde conceptnota gebundeld. Deze conceptnota maakt abstractie van de Vlaams Brusselse Media (Bruzz), waaronder de vroegere regionale omroep TV Brussel valt.

De conclusies van de conceptnota worden verder in beleidsbeslissingen uitgewerkt. ‘Op het vlak van organisatie verandert er weinig aan de regionale tv’s van de toekomst’, zegt Gatz. ‘Ze blijven aan hun regio gebonden, onafhankelijk en pluralistisch. Hun betoelaging en de bereikvergoeding blijven nagenoeg onveranderd, net als de normen en voorwaarden die hen werden opgelegd.

Er komt geen wijziging van de zendgebieden, al kunnen de vzw’s achter regionale televisieomroepen wel fusioneren.’ De minister maant alle omroepen wel sterk aan om samen te werken, zich te verbinden met een exploitatiemaatschappij, zich sterker crossmediaal te profileren en meer in te zetten op digitale kanalen. Gatz gaat na in hoeverre de omroepen meer toegang kunnen hebben tot de overheidscommunicatie. Ook de samenwerking met de VRT wordt aangemoedigd.

Partner Content