Vlaamse regering kan extra investeren na begrotingscontrole

Het akkoord over de begrotingscontrole moet het tekort in 2010 beperken tot 500 miljoen euro.

De Vlaamse regering reserveert in de begroting van dit jaar 12 miljoen euro voor scholenbouw en 8 miljoen voor wegenonderhoud. Dat staat in het akkoord over de begrotingscontrole 2010 dat de Vlaamse regering heeft bereikt.

De Vlaamse regering had op 2 april al een princiepsakkoord bereikt over de begrotingscontrole. Vrijdag werd het voorgesteld.

Volgens minister van Begroting Philippe Muyters (N-VA) wordt het tekort in 2010 conform het regeerakkoord beperkt tot 500 miljoen euro.

In de begroting van 2010 wordt 60 miljoen euro aan vastleggingskredieten ingeschreven voor dringende maatregelen, zoals het wegwerken van het tekort aan plaatsen in de scholen en het onderhoud van de Vlaamse wegen.

De 12 miljoen en 8 miljoen euro die respectievelijk bestemd zijn voor scholenbouw en wegen worden echter pas uitbetaald in 2012.

Herdenking eerste wereldoorlog

Daarnaast wordt 15 miljoen euro vastgelegd voor de restauratie van kerken en nog eens 15 miljoen voor investeringen in het kader van de herdenking van de eerste wereldoorlog in 2014-2018.

Het geld is bestemd voor het impulsfonds ‘100 jaar Groote Oorlog’, dat de financiële middelen zal verdelen onder de toeristische infrastructuur die bij de herdenking wordt betrokken.

Vlaams minister van Toerisme Geert Bourgeois zegt op minstens twee miljoen vredestoeristen te mikken.

Er wordt ook geïnvesteerd in onderzoek en ontwikkeling. In 2010 wordt 140 miljoen extra voorzien voor kapitaalparticipaties in dergelijke projecten.

Tegelijk blijft de Vlaamse regering volgens Muyters voorzichtig. In 2010 wordt een bedrag van 190 miljoen geblokkeerd als buffer. De kredieten worden pas vrijgegeven als er voldoende zekerheid is over het begrotingsresultaat.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content