Vlaamse regering houdt zich aan begrotingstekort van 172 miljoen euro

Geert Bourgois (N-VA) © BELGA

De Vlaamse regering houdt zich aan het afgesproken begrotingstekort van 172 miljoen.

De Vlaamse regering heeft zich bij de begrotingscontrole gehouden aan het vooropgestelde tekort van 172 miljoen euro. De kosten voor de asielcrisis en de extra ‘horizontale transfer’ naar Brussel en Wallonië worden uit de begroting gehouden. Voor de bouw van scholen en sociale woningen komt er extra budget. “We zitten op koers naar een begrotingsevenwicht in 2017”, zegt minister-president Geert Bourgeois (N-VA).

Bij de opmaak van de begroting, in september, hadden de Vlaamse ministers al beslist dat er dit jaar 172 euro in het rood mag worden gegaan. Dat bedrag wordt gehandhaafd, besloot de regering vrijdagavond. “We blijven investeren in infrastructuur voor de mensen, in bakstenen”, verdedigt Begrotingsminister Annemie Turtelboom (Open VLD) het tekort. “We zouden makkelijk naar een nominaal evenwicht kunnen gaan door niet te investeren in de economie, maar dat zou een onverstandige keuze zijn. Wij zijn als regering de belangrijkste trekker om de economische groei te stimuleren.”

Scholenbouw

Zo wordt de verlaging van de btw op scholenbouw aangewend om nieuwe scholen te plannen. Het gaat om 160 miljoen euro, waarmee zeventien extra projecten kunnen worden gerealiseerd. Voor bijkomende capaciteit in Antwerpen wordt jaarlijks 10 miljoen euro uitgetrokken tot en met 2018.

De sociale huisvestingsmaatschappijen mogen de komende jaren 3.800 woningen per jaar bijbouwen. Goed voor 200 miljoen euro, waarvan de rentelast, zo’n 5 miljoen euro, door de Vlaamse regering wordt gedragen.

Asielcrisis

Extra inkomsten of besparingen werden niet gezocht. De kosten voor de asielcrisis (120 miljoen) worden wel uit de begroting gehouden. Ook de bijkomende horizontale transfer (136 miljoen) valt naast de oefening. In de zesde staatshervorming werd voorzien dat Vlaanderen en Brussel nog twintig jaar kunnen rekenen op transfers uit Vlaanderen. Daarvoor was dit jaar 228 miljoen in de begroting ingeschreven, maar Vlaanderen moest nog 136 miljoen bijpassen voor 2015. Dat bedrag wordt buiten de begroting gehouden omdat het om een eenmalige uitgave gaat. (Belga/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content