Vlaamse regering hertekent ziekenhuislandschap

Jo Vandeurzen, Vlaams minister van Welzijn © Belga

Het ziekenhuislandschap in Vlaanderen zal er in de toekomst helemaal anders uitzien. Bedoeling is dat ziekenhuizen niet langer alle zorg aanbieden, maar dat er een verdeling komt van toegankelijke basisziekenhuizen en ziekenhuizen met gespecialiseerde of supergespecialiseerde zorg.

Dat staat in het Zorgstrategisch Plan Vlaanderen van Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V). ‘Met het plan wil Vlaanderen de ziekenzorg nog beter afstemmen op de behoefte van de burger’, aldus Vandeurzen.

Vlaanderen telt 55 ziekenhuizen, verspreid over 105 ziekenhuiscampussen. De voorbije decennia was er sprake van een fusiegolf en schaalvergroting in de ziekenhuissector. Maar tegelijk willen ziekenhuizen graag alle vormen van zorg blijven aanbieden. ‘Iedereen wil graag alles doen en mensen kunnen bijna overal in de eigen regio terecht in een ziekenhuis. Maar het is niet omdat je in een ziekenhuis in je buurt terechtkan dat je op een optimale manier verzorgd wordt’, legt expert Geert Peuskens van het agentschap Zorg en Gezondheid uit. Zo worden bepaalde behandelingen in sommige ziekenhuizen eigenlijk onvoldoende toegepast om de kwaliteit te garanderen.

Minister Vandeurzen: ‘De concentratie van grootschalige ziekenhuizen die het volledig arsenaal aan (super)specialistische functies willen aanbieden, lijkt zijn limiet bereikt te hebben’.

Bedoeling is om het ziekenhuislandschap te hertekenen. Vlaanderen wordt opgedeeld in zorggebieden. Die moeten toelaten dat er een aanbod is op maat van de behoeften van de bevolking.

Zo moet er een solide en toegankelijk basisaanbod zijn. Voor complexere pathologieën zal het aanbod wellicht geconcentreerd worden in gespecialiseerde ziekenhuizen. ‘Voor dat aanbod zal de patiënt soms iets verder moeten rijden’, klinkt het. En er komt ook een niveau van superspecialisatie, waarvan er per categorie wellicht maar één of twee over heel Vlaanderen zullen zijn. ‘Denk bijvoorbeeld aan de transplantcentra of het tertiair programma voor kinderen (behandeling van ernstige en chronische aandoeningen, red.)’, aldus Peuskens.

Over het Zorgstrategisch Plan Vlaanderen wordt nog overleg gepleegd, zowel met het federale niveau als met de ziekenhuissector. Het plan wordt ook voor advies voorgelegd aan de strategische adviesraad Welzijn, Gezondheid en Gezin (SAR WGG) en de SERV. (Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content