Vlaamse regering geeft Schauvliege mandaat om klimaatakkoord te heronderhandelen

30/10/15 om 14:02 - Bijgewerkt om 14:02

De Vlaamse regering geeft haar klimaatminister Joke Schauvliege (CD&V) een mandaat om opnieuw te onderhandelen over het klimaatakkoord.

Vlaamse regering geeft Schauvliege mandaat om klimaatakkoord te heronderhandelen

Joke Schauvliege (CD&V), Vlaams minister van Milieu © BELGA

Na een week lang commotie en gekibbel over het bereikte ontwerpakkoord was het uitkijken naar het standpunt van de Vlaamse regering. Die regering vraagt nu verdere onderhandelingen. Regeringsleider Geert Bourgeois verwijst daarvoor naar de kritiek van de Europese Commissie op het cijfer rond hernieuwbare energie voor de federale regering en het feit dat de federale regering zelf heeft laten verstaan dat er opnieuw moet onderhandeld worden.

"Wij hebben er akte van genomen dat de federale regering nieuwe onderhandelingen wil. De Vlaamse regering wil daar constructief aan meewerken en bevestigt het mandaat van minister Schauvliege om te onderhandelen", luidt het.

Impasse

Over de forse kritiek vanuit zijn eigen partij op het bereikte akkoord en over de inhoud van het nieuwe mandaat van Schauvliege wilde Bourgeois niets kwijt. "We gaan niet in op het inhoudelijke. We gaan de onderhandelingen niet op straat voeren. Het voorstel dat op tafel lag is er ook niet meer".

"Ik zie dit niet als een tweede zit", reageerde minister Schauvliege. "De federale regering heeft vastgesteld dat er iets mis is met de cijfers. Dat staat ook in de brief van de Europese Commissie. Ik ben tevreden dat mijn mandaat door de regering is herbevestigd".

Vraag is nu of er geen nieuwe impasse dreigt in het klimaatdossier. De Brusselse en Waalse regering keurden het ontwerpakkoord immers wel goed. (Belga/TE)

Onze partners