Vlaamse regering geeft 1.1 miljoen aan uitbreiding natuurreservaten

24/05/13 om 16:24 - Bijgewerkt om 16:24

Vlaams minister van Natuur Joke Schauvliege (CD&V) trekt 1,1 miljoen euro uit om in 2013 en 2014 zowat 2.700 hectare bijkomende natuurreservaten te erkennen.

Dat maakte de Joke Schauvliege bekend in het natuurgebied Damvallei in Destelbergen, dat met 20 hectare groeit.

Met de inhaalbeweging wordt de totale oppervlakte erkend natuurgebied in beheer bij erkende terreinbeherende verenigingen in Vlaanderen op ruim 17.800 hectare gebracht. Begin 2013 telde Vlaanderen 15.124 hectare erkend natuurreservaat, wat overeenkomt met bijna vier keer de oppervlakte van het Zoniënwoud. In 2012 werden daarvoor 5,9 miljoen euro beheerssubsidies uitgekeerd.

Daarnaast zegt Schauvliege dat, om de Europese doelstellingen rond biodiversiteit te realiseren, er gewerkt wordt aan één geïntegreerd beheersplan. Zo moet het beheer van natuurreservaten en bossen beter op elkaar afgestemd worden. Aan het nieuwe geïntegreerde beheersplan wordt ook één financieringsmechanisme gekoppeld.

'We stimuleren samenwerking met landbouw'

Minister Schauvliege wil met het plan onder meer nog meer particulieren en landbouwbedrijven betrekken en benadrukt het belang van de openstelling van natuurgebieden.

"Dankzij de inzet van talloze vrijwilligers kan het beheer op een maatschappelijk gedragen en kostenefficiënte wijze gebeuren", zegt minister Schauvliege bij de bekendmaking van de inhaaloperatie. "Belangrijk is daarbij dat de groeiende samenwerking met de landbouwsector nog wordt gestimuleerd."

Met de bijkomende erkenning voert minister Schauvliege het regeerakkoord en het plan Vlaanderen in Actie (ViA) uit, waarin de gebieden onder effectief natuurbeheer jaarlijks met 3.000 hectare moeten stijgen.

Uitbreiding Zwin

De Vlaamse Regering heeft daarnaast de uitbreiding van het Zwin definitief goedgekeurd. Het natuurdomein wordt 120 hectare groter gemaakt. Dat maakte Vlaams minister van Ruimtelijke Ordening Philippe Muyters (N-VA) bekend.

Er zijn al jaren plannen om het Zwin in Knokke-Heist uit te breiden. Nu is de uitbreiding dus definitief goedgekeurd. Daarvoor zal een deel van de Willem-Leopoldpolder ontpolderd worden.

"Er komen nieuwe dijken rond het gebied met fiets- en wandelpaden en kijkpunten. Die vertrekken vanaf het nieuwe bezoekerscentrum van het provinciaal natuurpark dat volgens de plannen in 2015 de deuren zal openen", aldus minister Muyters. (Belga/AVE)

Onze partners