Vlaamse regering betaalde miljoenen voor stort zonder vergunning: 'Huurcontract wordt stopgezet'

17/12/15 om 14:23 - Bijgewerkt om 14:23

Het huurcontract voor de Oudenaardse Steenbakkerij Vande Moortel, waar vervuild slib moet worden gestort, wordt stopgezet, zegt bevoegd minister Ben Weyts.

Vlaamse regering betaalde miljoenen voor stort zonder vergunning: 'Huurcontract wordt stopgezet'

Ben Weyts © Belga

Het huurcontract voor de Oudenaardse Steenbakkerij Vande Moortel, waar vervuild slib moet worden gestort, wordt stopgezet. Dat heeft bevoegd minister Ben Weyts gezegd op Radio 1.

Elisabeth Meuleman

Elisabeth Meuleman © Belga

Al sinds 2010 betaalt het Vlaamse overheidsbedrijf Waterwegen en Zeekanaal 1 miljoen euro per jaar, of een totaal van 5,3 miljoen euro, aan de steenbakkerij, om er vervuild slib te storten, terwijl er nog helemaal geen vergunning voor was. Vlaams parlementslid Elisabeth Meuleman (Groen) bracht op basis van een parlementaire vraag het nieuws naar buiten dat zelfs na het negatieve advies van de afdeling milieuvergunningen van de Vlaamse overheid de Vlaamse regering de huur nog niet stopgezet had. Meuleman spreekt van een "complete geldverspilling".

"Dit is een zeer vreemde en onaangename erfenis uit het verleden", zegt Ben Weyts. "Ik kan daar kort over zijn: ik laat dit stopzetten en wel vanaf nu. Ook voor de toekomst zullen zulke technieken absoluut niet meer mogelijk zijn. Ik laat ook juridisch bekijken hoe we de miljoenen die al zijn uitgegeven kunnen recupereren."

(Belga/SD)

Onze partners