Vlaamse regering akkoord over hervorming onderwijs

04/06/13 om 19:35 - Bijgewerkt om 19:35

De Vlaamse regering heeft een akkoord over de onderwijshervorming. Leerlingen zouden op hun dertiende een eerste studiekeuze maken. De verschillen tussen aso, tso en bso verdwijnen geleidelijk.

De Vlaamse regering heeft eindelijk een akkoord over de onderwijshervorming. Dat werd bezegeld tijdens een ministerraad op het kabinet van minister-president Kris Peeters. De verschillen tussen aso, tso en bso zullen geleidelijk verdwijnen. Leerlingen zullen hun studiekeuze maken vanaf dertien jaar.

"De laatste loodjes wegen het zwaarste, zei minister Ingrid Lieten bij aanvang van de ministerraad. De sfeer in de onderhandelingen over de hervorming was alvast een stuk minder geladen dan de voorbije dagen. N-VA-minister en vicepremier Geert Bourgeois zei eerder op de dag dat "een akkoord mogelijk is".

Woendagochtend wordt één en ander toegelicht op een persconferentie. Duidelijk is al dat de studiekeuze niet voor iedereen tot 14 jaar wordt uitgesteld. Er zouden in de eerste graad ook differentiatievakken komen én een 'basisoptie' in het tweede jaar van de eerste graad.
Vijf studiedomeinen

Wat de hogere jaren betreft, zouden er op termijn vijf studiedomeinen komen, met daarin telkens verschillende studierichtingen. Wel zouden scholen zelf mogen beslissen of ze een zogenaamde domeinschool worden of niet.

De praktische uitvoering van het akkoord is pas voor 2016, of zelfs later. Het zal in elk geval niet meer de regering-Peeters II zijn die het akkoord uitvoert. Woensdagnamiddag geeft de Vlaamse regering tekst en uitleg geven in het Vlaams Parlement. (Belga/TV)

Onze partners