Vlaamse regering 500 miljoen euro in het rood

Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) © Belga

Net zoals de federale regering, moet ook de Vlaamse regering op zoek naar extra middelen. ‘Voorbarige conclusies’, reageert minister-president Geert Bourgeois (N-VA).

De Vlaamse regering moet op zoek naar extra middelen. Het tekort dreigt op 500 miljoen euro uit te komen, wat neerkomt op een extra inspanning van ongeveer 330 miljoen euro. Vorige zomer spraken de Vlaamse ministers immers af dat ze 176 miljoen euro in het rood mogen gaan, schrijven Het Laatste Nieuws en De Morgen.

De reden dat de inspanning zo zwaar valt, is volgens de kranten dat verschillende kabinetten boven hun budget gaan en dat sommige inkomsten tegenvallen. Bovenop de 330 miljoen die Bourgeois en co moeten vinden, hebben de verschillende partijen nog een verlanglijstje voor extra budget. Onder meer bij Onderwijs en Welzijn vallen de noden groot uit.

Daarnaast zijn er twee grote hervormingen – de kinderbijslag en het secundair onderwijs – waarover Bourgeois en zijn team tegen de paasvakantie knopen willen doorhakken. Al is niet iedereen overtuigd van een dubbele landing tegen het paasverlof.

Bourgeois: ‘Voorbarig’

“Het is absoluut voorbarig een cijfer te noemen voor de Vlaamse begrotingscontrole. Ik ben dan ook stomverbaasd door de cijfers die in de pers genoemd worden”, reageert Vlaams minister-president Geert Bourgeois.

“Onze experten zijn nog volop bezig met de cijfers te verzamelen en verfijnen. Ik ben dan ook stomverbaasd dat er cijfers opduiken in de pers. De cijfers die circuleren zijn uit de lucht gegrepen”, aldus Bourgeois.

Volgens hem is er sprake van verschillende mee- en tegenvallers en komt het er nu vooral op aan de cijfers “zo zuiver mogelijk te krijgen”. Wat tegenvallers betreft verwijst Bourgeois naar een nadelig effect van de zesde staatshervorming. “Door de horizontale solidariteit gaat er een groter bedrag aan afdrachten van Vlaanderen naar Wallonië en Brussel. Dat bedrag wordt geraamd op 364 miljoen euro en is veel groter dan bij de begrotingsopmaak”, legt Bourgeois uit.

Tekort niet boven 172 miljoen

Het blijft volgens Bourgeois de bedoeling de begroting op koers te houden en het tekort dit jaar niet boven de 172 miljoen euro te laten gaan. En in 2017 moet de begroting opnieuw in evenwicht zijn en moet er meer ruimte komen om te investeren.

Bourgeois wil er ook niet van weten om andere grote dossiers, zoals de hervorming van de kinderbijslag en de hervorming van het secundair onderwijs, aan de begrotingscontrole te koppelen. “Ik wil geen enkel dossier koppelen aan de begrotingscontrole”, aldus Bourgeois.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content