'Vlaamse rechtbank in Brussel wordt leeggezogen door Franstaligen'

31/03/15 om 04:23 - Bijgewerkt om 04:23

De Nederlandstalige rechtbank van eerste aanleg in Brussel wordt naar eigen zeggen 'leeggezogen' door de Franstalige rechtbank in Brussel. De volledige Nederlandstalige rechtbank, zowel magistraten als ondersteunend personeel, trekt aan de alarmbel.

'Vlaamse rechtbank in Brussel wordt leeggezogen door Franstaligen'

Kantoren van het parket voor Halle-Vilvoorde, in Asse © BELGA

Dat schrijft De Tijd.

Vanaf woensdag moeten zeven griffiers en medewerkers van de Nederlandstalige rechtbank, op last van de eerste voorzitter van het Brussels hof van beroep, gaan werken voor de Franstalige rechtbank. Terwijl de Nederlandstalige rechtbank zelf kampt met een tekort aan griffiers, zegt persrechter Anouk Devenyns.

Toch moeten Nederlandstalige griffiers de gaten vullen bij de Franstalige rechtbank. Daardoor is de griffie van de Nederlandstalige rechtbank voortaan niet meer telefonisch bereikbaar in de namiddag. Ook zullen er niet meer, maar minder zittingen gehouden worden voor het parket Halle-Vilvoorde.

Gevreesd wordt dat de eerste voorzitter van het Brusselse hof van beroep nog meer soortgelijke overplaatsingen zal bevelen. Volgens de Nederlandstalige rechtbank is er zelfs geen wettelijke basis voor deze maatregel.

(Belga/RR)

Onze partners