'Vlaamse premier nodig voor Belgische democratie'

19/09/14 om 09:53 - Bijgewerkt om 09:53

'Alleen een Vlaamse premier kan Vlaanderen op termijn binnen België houden', zegt Europees commissaris Karel De Gucht (Open VLD). 'De N-VA moet als grootste partij de premier leveren.'

'Vlaamse premier nodig voor Belgische democratie'

Didier Reynders en Bart De Wever © BELGA

Europees commissaris Karel De Gucht (Open VLD) vindt dat de volgende eerste minister in de federale regering een Vlaming moet zijn. "Alleen een Vlaamse premier kan Vlaanderen op termijn binnen België houden", zei hij in De Ochtend op Radio 1. "Structureel is het een vergissing dat Vlaanderen niet de premier levert." De N-VA, veruit de grootste partij aan de federale onderhandelingstafel, "moet daarin haar verantwoordelijkheid nemen".

'N-VA moet premier leveren'

Toen Marianne Thyssen voorgedragen werd als de nieuwe Europees commissaris kwamen haar partij CD&V, N-VA, Open VLD en MR overeen dat een politicus "van de liberale familie" de volgende eerste minister zou worden - en dus niet Kris Peeters (CD&V). Voor Karel De Gucht is dit geen juiste keuze en moet de N-VA als grootste partij de premier leveren. "Je kan niet enerzijds de sponsor van een regering zijn - want dat probeert de N-VA toch wel te zijn - en anderzijds willen besturen vanuit Antwerpen", verwijst De Gucht naar N-VA-voorzitter Bart De Wever.

'Geen onrechtstreekse sollicitatie'

"Ik heb dit de voorbije tien jaar altijd gezegd: in een land als België waar er een Vlaamse meerderheid is, moet er een Vlaamse eerste minister zijn. Het niet hebben van een Vlaamse premier zou slecht zijn voor de Belgische democratie in haar geheel."

De Belg, die nog tot eind oktober EU-commissaris voor Handel is, benadrukte dat zijn betoog geen onrechtstreekse sollicitatie is om zelf eerste minister te worden, ook al voert zijn partij Open VLD mee de formatiegesprekken en behoort zij tot de liberale familie. (Belga/WB)

Onze partners