Vlaamse partijen proberen violen te stemmen

13/08/10 om 11:53 - Bijgewerkt om 11:53

De preformatie was vrijdag beperkt tot werkgroepen.Zaterdag en zondag zijn er weer plenaire vergaderingen met zeven partijen.

De zeven partijen die onderhandelen over een staatshervorming hebben vrijdag deelgenomen aan drie thematische vergaderingen in werkgroepen. De Vlaamse partijen kwamen onderling bijeen over de staatshervorming. Zaterdagnamiddag en zondag zijn er weer vergaderingen van preformateur Elio Di Rupo met de partijvoorzitters.

Vrijdag stond er geen plenaire vergadering op de agenda over het hele luik staatshervorming. Wel drie vergaderingen per thema in werkgroepen , waarvan de eerste in de namiddag startte.

Welke thema's aan bod kwamen, werd niet meegedeeld, maar er zouden technische dossiers worden besproken om te bekijken waar 'bijsturingen' mogelijk zijn.

Donderdagavond was er wel een plenaire sessie van N-VA, PS, SP.A, CD&V, CDH, Ecolo en Groen! over de staatshervorming in haar geheel, maar het bleek dat de Vlaamse partijen niet op één lijn zaten over de voorstellen van Di Rupo. Er werd volgens de preformateur toen afgesproken om vrijdag per thema te vergaderen.

Vlaamse partijen bijeen

De vier Vlaamse partijen (N-VA, CD&V, SP.A en Groen!) kwamen vrijdag bijeen in een poging om de violen op het vlak van de staatshervorming te stemmen.

In de loop van donderdag kwam aan het licht dat N-VA en CD&V het aanbod van Di Rupo onvoldoende vonden, terwijl SP.A en Groen! de voorstellen van de preformateur wel een aanvaardbare basis vinden om te onderhandelen.

In een poging om te zoeken naar een gemeenschappelijke
basis voor de verdere gesprekken met de Franstaligen zaten de vier Vlaamse partijen vrijdag gedurende een drietal uur bijeen.

Zaterdagmorgen is er nog een thematische vergadering. Vanaf zaterdagnamiddag zitten de partijvoorzitters weer bijeen. Ook zondag is dat het geval.

Lees meer over:

Onze partners