Vlaamse overheid kan veel efficiënter

11/03/14 om 04:57 - Bijgewerkt om 04:57

Tegenstrijdige regeltjes, gebrek aan visie, weinig kwieke ambtenaren: het zorgt er allemaal voor dat de Vlaamse bureaucratie te vaak vierkant draait, rapporteert de Commissie Efficiëntie en Effectieve Overheid.

Vlaamse overheid kan veel efficiënter

Vlaanderen: de verbeelding werkt dikwijlshelemáál niet. © BELGA

De werking van de Vlaamse overheid kan veel efficiënter. Tot die conclusie komt de Commissie Efficiëntie en Effectieve Overheid in haar eindrapport, schrijven De Standaard en Het Nieuwsblad.

In het rapport is er onder meer sprake van een gebrek aan visie, tegenstrijdige beslissingen en een gedemotiveerd ambtenarenkorps. "In vergelijking met andere landen met een groot overheidsbeslag, zoals de Scandinavische landen, is er duidelijk ruimte voor verbetering", klinkt het in het eindrapport van professor Geert Bouckaert en gewezen parlementsvoorzitter Norbert De Batselier (SP.A).

Manke procedures

Het rapport focust ook op de dienstverlening voor de burger. Zo is er kritiek op het systeem van vergunningen. Dat is "een sterk geregelde en niet afgestemde set van procedures waardoor de stabiliteit omslaat in verlamming en in niet-beslissen". En dat werkt de rechtsonzekerheid in de hand.

Ander punt van kritiek is de "versnippering en onduidelijkheid" door de creatie van "steeds nieuwe overheidsinstanties". Het "voortdurende sleutelen aan de werkingssituatie" leidt ook "tot een minder performante en deels gedemotiveerde administratie."

Verticaal geklasseerd

Volgens de kranten kent de Vlaamse regering de inhoud van de nota, maar werd er beslist niet te veel ruchtbaarheid te geven aan het advies. De Commissie Efficiëntie en Effectieve Overheid werd in 2008 opgericht en in januari ontbonden. Het rapport blikt voornamelijk vooruit maar nam ook de voorbije 5 jaar onder de loep. (Belga/TV)

Onze partners