'Vlaamse onderhandelaars flipfloppers van de ergste soort'

14/01/12 om 16:15 - Bijgewerkt om 16:15

Voorzitter Guido Moons van de Vlaamse Volksbeweging en politoloog Bart Maddens vinden dat Vlaanderen een veel te zware prijs heeft betaald voor de zesde staatshervorming.

'Vlaamse onderhandelaars flipfloppers van de ergste soort'

© Reuters

Moons wees erop dat de Vlaamse partijen de splitsing van Brussel-Halle-Vilvoorde betaalden "met de uitverkoop van de zes Vlaams-Brabantse faciliteitengemeenten, de de facto uitbreiding van Brussel en een blanco cheque van 500 miljoen euro aan Brussel". De drieledige gewestvorming is met dit akkoord een feit, luidt het. Op sociaal-economisch vlak werden weliswaar bepaalde deelaspecten binnengehaald "maar is van de zolang verwacht homogene bevoegdheidsaspecten geen sprake".

Onafhankelijk Vlaanderen
"Het wordt op financieel vlak stilaan duidelijk dat Vlaanderen de komende jaren een zeer zware factuur zal mogen betalen waarbij de hamvraag blijft of de door de Vlaamse regering zo moeizaam bijeen gespaarde financiële buffers, niet zullen verdwijnen in de bodemloze federale schuldenput. Het begrotingstekort van vorig jaar bedraagt 4 procent in plaats van de door de regering geplande 3,6 procent. Wie gaat dit bijpassen?", aldus Moons.

Hij riep de niet-partijpolitieke Vlaamse beweging op tot ernstig studiewerk over de onafhankelijkheidsgedachte "want een Vlaanderen dat binnen de Europese context zelfstandig zijn boontjes kan doppen" blijft het ultieme doel. "Het hanteren van zakelijk goed doordachte argumenten zijn meer dan ooit noodzakelijk om een valabel en degelijk antwoord te geven tegenover de Belgische constructie", aldus Moons.

Bart Maddens haalt uit
Ook KU Leuven-politoloog Bart Maddens haalde tijdens de nieuwjaarsreceptie van de Vlaamse Volksbeweging snoeihard uit naar de traditionele Vlaamse partijen omwille van de toegevingen die ze deden tijdens de onderhandelingen voor de jongste staatshervorming. Hij stelde te hopen dat de twee V-partijen - N-VA en Vlaams Belang - bij de verkiezingen voor het Vlaams parlement in 2014 een absolute meerderheid halen.

Maddens bestempelden de Vlaamse partijen die het communautair akkoord onderhandelen als "flipfloppers van de ergste soort". Een "flipflopper" is een Engelstalige uitdrukking voor een politicus die van mening verandert. Hij wees naar eerdere beloften over de prijsloze splitsing van BHV, de volledige splitsing van personenbelasting en ziekteverzekering, geen federale regering zonder meerderheid aan Vlaamse kant, enzovoort. "Deze partijen formuleren enkel Vlaamse eisen om aan de macht te komen, maar eenmaal zover laat men ze vallen".

Weinig rooskleurig
"Deze staatshervorming legt een zware hypotheek op de toekomst van Vlaanderen en wordt daarom volgens Maddens liefst niet uitgevoerd. "Bij de verkiezingen voor het Vlaams parlement in 2014 is het erop of eronder. Als de V-partijen een absolute meerderheid halen, is terug veel mogelijk en zijn de dagen van het Belgisch regime geteld. Als de traditionele partijen dan hun slag echter thuishalen, zal de hegemonie van de Franstaligen over Vlaanderen blijven duren en ziet de toekomst van Vlaanderen er weinig rooskleurig uit", aldus Maddens. (Belga/TE)

Onze partners