Vlaamse onafhankelijkheid voor N-VA het einddoel

24/05/10 om 22:30 - Bijgewerkt om 22:30

Confederalisme is volgens de partij een grote stap naar onafhankelijkheid.

Bij de campagne van de N-VA voor de federale verkiezingen staat het confederalisme centraal, maar Vlaamse onafhankelijkheid is het einddoel.

Dat is maandag gezegd bij de voorstelling van het verkiezingsprogramma van de partij.

Volgens Jan Jambon, N-VA-lijsttrekker op de Antwerpse Kamerlijst, is confederalisme een gigantische stap in de richting van Vlaamse
onafhankelijkheid.

De partij antwoordt daarmee op CD&V-voorzitster Marianne Thyssen, die zich zaterdag had afgevraagd waar de N-VA nu eigenlijk voor staat.

Afschaffing financieringswet

De N-VA wil de financieringswet afschaffen, die de financieringsstromen tussen het federale niveau enerzijds en de gemeenschappen en gewesten anderzijds regelt.

Het federale niveau mag volgens de N-VA geen enkele belasting meer heffen, aldus Jambon en Ben Weyts, lijsttrekker in Brussel-Halle-Vilvoorde.

Zo zouden de deelstaten alle personenbelastingen moeten innen en via verdragen afspreken hoeveel naar het confederale niveau wordt doorgestort. De N-VA wil ook de staatsschuld verdelen.

De partij wil dat het sociaal-economisch beleid volledig naar de deelstaten wordt overgeheveld, evenals de sociale zekerheid en het sociaal overleg.

De N-VA wil voorts een lastenverlaging voor de laagste lonen van zo'n 2 miljard euro.

Lees meer over:

Onze partners