Vlaamse missie Baltische staten - Bourgeois wil banden versterken en twintig jaar samenwerking met Baltische staten vieren

08/05/16 om 09:05 - Bijgewerkt om 09:05

Bron: Belga

(Belga) Vlaams minister-president Geert Bourgeois brengt van 8 tot 12 mei een bezoek aan Letland, Litouwen en Estland om de economische, culturele, academische en politieke banden te versterken. Ook wil hij de resultaten van twintig jaar bilaterale samenwerking met Vlaanderen in de verf zetten. Bourgeois wordt tijdens zijn missie vergezeld door vertegenwoordigers van de Vlaamse havens en universiteiten.

De Vlaams minister-president heeft ontmoetingen gepland met de premiers en ministers van Buitenlandse Zaken van de drie landen. Hij wil daarbij de bakens uitzetten voor de samenwerking van de komende jaren, klinkt het. Daarnaast zullen ook de geopolitieke situatie van de Baltische staten en de vertroebelde relaties met Rusland voorwerp van gesprek uitmaken. Behalve de politieke contacten heeft de missie ook een economisch luik. Zo zal Bourgeois in Vilnius het nieuwe Flanders Investment & Trade kantoor openen, dat de exportpromotie naar de Baltische staten van nabij moet opvolgen. Hij heeft ook ontmoetingen gepland met de verschillende ministers van Transport en Infrastructuur en bezoeken aan de havens van Riga en Muuga, om de banden met de Vlaamse havens te versterken. Een derde luik van de missie betreft de academische en culturele relaties tussen Vlaanderen en de Baltische staten. Daarbij zullen een aantal samenwerkingsmemoranda ondertekend worden tussen Vlaamse en Baltische kennisinstellingen, is er een gastcollege door Bourgeois gepland aan de Riga Graduate School of Law en zullen er voorstellingen zijn door Vlaamse en Baltische podiumkunstenaars. De Baltische staten traden in 2004 toe tot de Europese Unie. Vlaanderen sloot al in 1995 met elk van de landen een samenwerkingsverdrag. (Belga)

Onze partners