Vlaamse Cultuurprijs beeldende kunst voor T.O.P. Office

02/02/14 om 14:15 - Bijgewerkt om 14:15

Luc Deleu en zijn echtgenote Laurette Gillemot hebben met hun T.O.P. Office de prijs van de Vlaamse Gemeenschap voor Beeldende Kunst in ontvangst genomen. De Cultuurprijzen 2012-2013 worden uitgereikt aan organisaties of personen die het afgelopen jaar een bijzondere bijdrage hebben geleverd aan het Vlaamse cultuurleven.

Vlaamse Cultuurprijs beeldende kunst voor T.O.P. Office

T.O.P. Office met Luc Deleu en Laurette Gillemot (midden) © Mirjam Devrient

Deleu en Gillemot richtten het ontwerpbureau T.O.P. (Turn on planning!) op in 1970. Ze verkennen al vier decennia lang de grenzen van de beeldende kunst, de architectuur en de stedenbouw. Het bureau geeft daarbij ook kritiek op ecologische, economische en sociale kwesties.

Fantasie en inventiviteit

Vanuit die kritiek en het engagement met actuele vraagstukken, ontwikkelde Deleu een vorm van urbanisme op wereldschaal: het 'Orbanisme'. Vorig jaar kreeg Deleu met T.O.P. Office een tentoonstelling over zijn onderzoek 'Orban Space' in het kunst- en architectuurcentrum Stroom in Den Haag. In het onderzoek denkt Deleu na over de openbare ruimte op wereldschaal, het vormen van een nieuw wereldbeeld en de invulling ervan aan de hand van termen als 'consuminderen'.

De jury loofde de rijke ideeënwereld van het bureau, dat "de kijker opslorpt en hem mee doet nadenken over de relevante vragen van deze tijd." T.O.P. Office zou telkens weer nieuwe generaties van kunstenaars, ontwerpers en architecten aanspreken. Ook Vlaams minister van Cultuur Joke Schauvliege (CD&V) liet zich positief uit: "T.O.P. Office knoopt fantasie aan inventiviteit. Met onorthodoxe ontwerpen en projecten slagen ze erin weerbarstige blikvangers te maken op het snijvlak van kunst en landschap."

De jury bestond uit voorzitter Johan Pas, Anne Daems, Ward Daenen, Nick Gasparotto, Gert Verhoeven en Robert Michel. Aan de cultuurprijs is een bedrag van 12.500 euro verbonden en de winnaar krijgt ook een beeld van kunstenaar Philip Aguirre. (WB)

Lees meer over:

Onze partners