Vlaamse besparingen kosten gemiddeld gezin 342 euro

18/12/14 om 17:32 - Bijgewerkt om 17:32

De besparingen die de Vlaamse regering doorvoert, kosten een gemiddeld gezin 342 euro. Dat heeft het Vlaams ABVV berekend. Daarbij werd nog geen rekening gehouden met de federale besparingen.

Vlaamse besparingen kosten gemiddeld gezin 342 euro

© Reuters

De besparingen die de Vlaamse regering doorvoert, kosten een gemiddeld gezin in Vlaanderen 342 euro. Dat zegt het Vlaams ABVV op basis van eigen berekeningen. "Voor gezinnen met kinderen kan de kostprijs oplopen tot 1.800 euro per jaar of een koopkrachtverlies van 2 à 3 procent van het gezinsinkomen", zegt de socialistische vakbond.

Koopkrachtverlies

Het Vlaams Parlement keurde woensdagavond de begroting 2015 goed. De besparingen in die begroting, zullen de koopkracht van de gezinnen aantasten, meent het Vlaams ABVV. Voor een doorsneegezin gaat het om een verlies van 342 euro. Maar er zijn grote verschillen per gezinstype. Zo zou de factuur voor een gezin met hoogopgeleide tweeverdieners (met een nettoinkomen van 4.400 euro en twee studerende kinderen) kunnen oplopen tot 1.800 euro op jaarbasis of 3,19 procent van het gezinsinkomen. Vooral het hogere inschrijvingsgeld in het hoger onderwijs tikt daar aan (540 euro). Voor een gezin met twee minimulonen en drie jonge kinderen komt het ABVV uit op een koopkrachtverlies van 775 euro of 1,81 procent van het gezinsinkomen. Zo'n gezin ondervindt vooral impact door de niet-indexering van de kinderbijslag (254 euro) en de hogere energiekosten (200 euro). Een alleenstaande ouder met één klein kind dreigt volgens de vakbond 517 euro te verliezen of omgerekend 2,79 procent van het inkomen. Daar zijn het vooral de hogere kinderopvangtarieven (180 euro) en opnieuw de energiekosten (200 euro) die volgens de vakbond aantikken. Een gepensioneerd koppel dat een beroep doet op gezinszorg dreigt dan weer 611 euro in te boeten.

Extra honderden euro's

"Deze voorbeelden lijken ons een realistisch beeld te schetsen van de kosten waar veel Vlaamse gezinnen vanaf volgend jaar mee geconfronteerd zullen worden", luidt het. De vakbond benadrukt ook dat er bij de berekening nog geen rekening is gehouden met de besparingen van de federale regering. Die zullen de gezinnen volgens de vakbond "nog eens vele honderden euro's kosten". (Belga/WB)

Onze partners