'Vlaamse begroting wordt harde noot om te kraken' (Liesbeth Homans)

04/07/14 om 13:37 - Bijgewerkt om 13:41

De Vlaamse regeringsonderhandelaars van N-VA en CD&V vergaderen over Onderwijs en Mobiliteit. Morgen ligt de begroting op tafel. 'Dat wordt een harde noot om te kraken', aldus Liesbeth Homans (N-VA).

'Vlaamse begroting wordt harde noot om te kraken' (Liesbeth Homans)

Liesbeth Homans, Ben Weyts, Geert Bourgeois, Bart De Wever (N-VA), Kris Peeters, Wouter Beke en Hilde Crevits (CD&V) © BELGA

De Vlaamse regeringsonderhandelaars van N-VA en CD&V vergaderen vrijdagmiddag op het kabinet van CD&V-minister Hilde Crevits. De centrale werkgroep met daarin de acht hoofdonderhandelaars buigt zich onder meer over de thema's Onderwijs en Mobiliteit. Zaterdag ligt de begroting opnieuw op tafel. "Dat wordt een harde noot om te kraken", zegt N-VA-onderhandelaar Liesbeth Homans.

Veertig dagen na de verkiezingen naderen de onderhandelaars van N-VA en CD&V stilaan de laatste rechte lijn. Op een datum - bijvoorbeeld de Vlaamse feestdag van 11 juli - wil geen van beide partijen zich vastpinnen. "11 juli is misschien een symbolische datum, maar symbolen zijn minder belangrijk dan de inhoud", dixit N-VA-delegatieleider Geert Bourgeois. Eerder waren er al signalen bij CD&V dat een akkoord tegen 11 juli onhaalbaar is.

Ministerposten

Vandaag buigen de onderhandelaars zich over de thema's Mobiliteit, Openbare Werken, Inburgering, Gelijke Kansen en Onderwijs. Zeker over dat laatste thema zal wellicht stevig onderhandeld worden. Hoe moet het bijvoorbeeld verder met de hervorming van het secundair onderwijs en wat met de uitdagingen op het vlak van scholenbouw?

"Onderwijs zal zeker een belangrijk deel worden van het regeerakkoord. Er is bijvoorbeeld de hervorming van het secundair onderwijs. We moeten dat ambitieus aanpakken", aldus Peeters. Ondertussen wordt er - in de wandelgangen - druk gespeculeerd over de ministerposten. Wie wordt bijvoorbeeld bevoegd voor Onderwijs? En, als CD&V moet kiezen tussen Welzijn en Onderwijs, waar zal de partij dan voor opteren?

'Geen spanningen tussen onderhandelaars'

"Dat is een zeer foute vraag", reageert minister Crevits. Volgens haar is het veel te vroeg om te spreken over de verdeling van de posten. Zaterdag wordt mogelijk een cruciale dag in de Vlaamse formatie. Dan komt de begroting opnieuw op tafel. Belangrijke vragen daarbij zijn onder meer: tegen wanneer moet de Vlaamse begroting opnieuw in evenwicht zijn? Waar kan er bespaard worden, en hoe diep? "Belangrijk is dat we naast de besparingen ook ruimte laten voor nieuw beleid", zegt minister Crevits aan. "Kijk bijvoorbeeld naar Welzijn. Daar zijn de noden hoog en moet er geïnvesteerd worden".

Volgens N-VA-onderhandelaar Liesbeth Homans wordt de begroting zeker "een harde noot om te kraken". Toch nuanceert ze de berichten over spanningen tussen de onderhandelaars. "Ik moet zeggen dat we daar weinig van ondervinden". Ook volgens N-VA-delegatieleider Geert Bourgeois gaat het enkel om "gezonde discussies". En ook ontslagnemend minister-president Kris Peeters ziet "geen reden om negatief te worden". (Belga/AVE)

Onze partners