Vlaamse begroting heeft overschot van 97 miljoen

© Image Globe

Zowel inkomsten als uitgaven vallen beter mee dan verwacht, waardoor zelfs de opdoffer van 265 miljoen door de vereffening van de Gemeentelijke Holding de Vlaamse cijfers niet in het rood duwt.

Het Vlaamse begrotingsresultaat voor 2011 klokt af op een geraamd overschot van 96,9 miljoen euro. Dat heeft begrotingsminister Philippe Muyters (N-VA) bekendgemaakt. Het overschot zal dienen voor schuldafbouw.

De Vlaamse begrotingsminister stelt traditioneel op de laatste werkdag van het jaar het geraamde begrotingsresultaat voor. Na een extra tegenvaller van 200 miljoen in 2009 en een meevaller van 100 miljoen in 2010, kon minister Muyters ook dit jaar een overschot van 96,9 miljoen euro voorleggen.

“De Vlaamse begroting blijft dus op koers”, toonde de N-VA’er zich tevreden. Al wilde hij het cijfer ook niet overdrijven. “We halen de doelstelling met glans, maar wat is dat nu op een totaal van 26 miljard euro?”, nuanceerde hij zelf. “Dit heeft wel alles te maken met een voorzichtig beleid en een permanente opvolging.”

Buffers
Concreet vielen de gewestbelastingen met 4,87 miljard euro zo’n 73 miljoen euro hoger uit dan geraamd. De economische terugval laat zich met andere woorden nog niet echt voelen. Een aantal aangelegde buffers moesten bovendien niet volledig worden aangewend, zoals voor de uitgebleven tweede indexsprong in september en de buffer voor onverwachte kosten.

Daarnaast vielen ook de rente-uitgaven 25,7 miljoen euro lager uit dan geschat. Voorts moesten ook een aantal verwachte facturen nog niet betaald worden, zoals voor het nieuwe elektronische stemsysteem dat op zich laat wachten, een aantal niet-Oosterweelgebonden investeringen in het BAM-dossier en enkele uitgaven uit het Werkgelegenheids- en Investeringsplan (WIP).

De onderbenutting (voorziene kredieten die niet uitgegeven worden) klokte uiteindelijk af op 481 miljoen euro, terwijl de regering na de jongste begrotingscontrole slechts hoopte op 259 miljoen. En ook de (extra) gewestwaarborgen die Vlaanderen dit jaar uitschreef voor onder meer Dexia, leverden geld op. In totaal ging het om 11,9 miljoen euro aan vergoedingen, terwijl de regering begin dit jaar slechts 5,5 miljoen begrootte. Een eenmalige meevaller is ook de 70 miljoen euro door de vertraagde uitvoering van projecten bij het FFEU, het Financieringsfonds voor schuldafbouw en eenmalige investeringsuitgaven.

Positief begrotingsresultaat

In totaal wist de Vlaamse bewindsploeg het begrotingsresultaat dus positief te houden, zelfs na de opdoffer van 265 miljoen euro door de vereffening van de Gemeentelijke Holding. Het uiteindelijke begrotingsresultaat zal immers pas vaststaan als ook de groeivertraging van de laatste maanden bekend is. “Dat zal worden meegenomen bij de begrotingscontrole”, klonk het. Voor het overschot van 97 miljoen gaat het kabinet-Muyters voorlopig uit van een jaar-op-jaar groei van 2 procent, wat al wat lager is dan de 2,4 procent die het Federaal Planbureau in september verwachtte.

Over 2012 bleef Muyters voorzichtig. Een economische nulgroei zou meteen een gat van 420 miljoen slaan, al durft hij niet voorspellen welk groeipercentage het uiteindelijk wordt. “De start van 2011 leek immers ook veelbelovend”, aldus de minister. (Belga/TE/INM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content