Vlaamse ambtenaren zullen (wellicht) mogen werken na hun 65ste

19/07/12 om 22:10 - Bijgewerkt om 22:10

Als het van Vlaams minister voor Bestuurszaken Geert Bourgeois afhangt, zullen ook Vlaamse ambtenaren onbeperkt aan de slag kunnen blijven na hun 65ste.

Vlaamse ambtenaren zullen (wellicht) mogen werken na hun 65ste

© Belga

Als het van Vlaams minister voor Bestuurszaken Geert Bourgeois afhangt, zullen ook Vlaamse ambtenaren onbeperkt aan de slag kunnen blijven na hun 65ste. De N-VA-minister heeft daarover een voorstel klaar dat hij zal voorleggen aan de Vlaamse regering. Recent werden de regels rond de pensioenleeftijd voor federale ambtenaren al versoepeld.

Bourgeois reageerde daarmee op vraag van Belga op de discussie rond VRT-Journaalanker Jan Becaus. Die 'moet' volgend jaar op zijn 65ste op pensioen. In principe kunnen Vlaamse ambtenaren nog tot 18 maanden na hun 65ste blijven werken, maar het VRT-personeel valt niet onder het Vlaamse personeelsstatuut. Het VRT-personeel heeft (net als o.a. het personeel van De Lijn) een eigen statuut.

Ambtenaren die wél vallen onder het Vlaamse personeelsstatuut (o.a. het personeel van de Vlaamse ministeries) moeten in principe op hun 65ste met pensioen gaan. Maar ambtenaren die dat willen, kunnen wel nog iets langer werken. Het gaat dan om maximaal 18 maanden extra waarbij de werknemers elk half jaar een aanvraag moeten indienen en waarbij ook telkens een goedkeuring nodig is van de leidend ambtenaar.

Versoepeling regelgeving

Bourgeois wil die regels nu een pak versoepelen. Zo valt het leeftijdsplafond helemaal weg. "De werknemer zal in principe onbeperkt kunnen vragen om aan de slag te blijven. Voorwaarde blijft dat de werknemer zelf vragende partij is en dat er een akkoord is van de leidend ambtenaar. Daarnaast wordt de halfjaarlijkse aanvraag omgezet in een jaarlijkse aanvraag", legt het kabinet uit.

Recent keurde de federale regering een gelijkaardige versoepeling goed voor federale ambtenaren. Ook daar mogen federale ambtenaren in de toekomst onbeperkt aan de slag blijven zolang de werknemer zelf vragende partij is en hij "een meerwaarde voor de dienst betekent".

Steeds langer aan de slag

Uit cijfers blijkt ook dat Vlaamse ambtenaren steeds langer aan de slag zijn. Zo is de gemiddelde pensioenleeftijd van de Vlaamse ambtenaren in 2011 gestegen naar 61,7 jaar. In 2007 ging het personeel van de Vlaamse overheid gemiddeld een jaar vroeger, met name op 60,7 jaar, met pensioen. (Belga/INM)

Lees meer over:

Onze partners