Vlaamse ambtenaren hebben stress en werken slechter door besparingen

Liesbeth Homans (N-VA) © BELGA

De besparing die de Vlaamse regering oplegde bij de eigen ambtenaren leidt tot kwaliteitsverlies bij de dienstverlening en stress bij het personeel. Tot die conclusie komt het Rekenhof donderdag. Minister Liesbeth Homans (N-VA) wijst erop dat er voor de zomer een actieplan tegen burn-out en stress werd uitgerold.

Het Rekenhof nam interviews af bij vijftien entiteiten om het effect van de besparingen te meten. Daaruit blijkt dat ongeveer de helft een negatieve impact ondervond op de kwaliteit van de dienstverlening. Het gaat onder meer om termijnen die niet worden gehaald, projecten die worden geschrapt of streefnormen die omlaag gaan.

Ook voor de ambtenaren zelf is de impact negatief. De stress gaat omhoog en personen met een handicap of chronische ziekte aannemen is moeilijker geworden.

Het Rekenhof concentreerde het onderzoek voornamelijk op de besparingen van de vorige legislatuur, maar wijst erop dat ook de huidige regering 1.950 personeelsleden minder wil tegen het einde van de legislatuur. Ook die besparing werd zonder voorafgaande behoeftebepaling doorgevoerd.

6,5 procent

In de vorige legislatuur legde de Vlaamse regering een personeelsvermindering van 6,5 procent op. Dat percentage werd niet onderbouwd en er werd geen voorafgaande bepaling van de behoeften uitgevoerd, stelt het Rekenhof vast. De besparingen werden lineair verdeeld over de entiteiten. Die mochten de personeelsvermindering binnen hun domein zekf herverdelen. Van die mogelijkheid werd echter weinig gebruikgemaakt.

De besparingen werden vooral uitgevoerd door natuurlijke uitstroom. Verder kwam er een beperkte ontslagronde en werden maatregelen stopgezet om personeel langer aan het werk te houden.

Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Liesbeth Homans (N-VA) ontkent dat de besparingen lineair zouden zijn doorgevoerd, omdat niet alle entiteiten hun steentje moesten bijdragen. Bij sommige entiteiten, zoals bij dierenwelzijn en bij de diensten die instaan voor de kilometerheffing, mocht het personeel toenemen. Voor de zomer werd een actieplan uitgerold tegen burn-out en stress op het werk, dat voornamelijk inzet op preventie. (BELGA/JVL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content