Vlaams verkavelingsmodel botst tegen zijn grenzen aan

02/05/14 om 05:54 - Bijgewerkt om 05:54

Om de woonbehoefte van de Vlamingen in te vullen, moeten er in de komende vijftien jaar 300.000 nieuwe woningen bijkomen. Gevolg: we moeten kleiner gaan wonen.

Vlaams verkavelingsmodel botst tegen zijn grenzen aan

'De Vlaming bouwt veel te groot.' © BELGAIMAGE

We moeten de komende jaren tienduzienden woningen bijbouwen, "maar tegelijkertijd blijven ongeveer even veel woningen onderbenut. De Vlaming bouwt veel te groot", stelt architect Marijn van de Weijer in een kersverse doctoraatsthesis aan de UHasselt. Dat schrijven Het Belang van Limburg en Gazet van Antwerpen.

Van de Weijer uit Leuven doctoreerde woensdag aan de universiteit van Hasselt met zijn thesis "Aanpassen, Vervangen, of Verwijderen? ". In zijn onderzoek maakt hij een evaluatie op van de ruimtelijke ordening in Vlaanderen. Zijn oordeel is keihard.

"Het Vlaams verkavelingsmodel botst tegen de grenzen aan", stelt Van de Weijer. "Het ideaalbeeld van een vrijstaande woning, op een mooie lap grond, met een slaapkamer voor elk kind en met zicht op een natuurgebied, is gedateerd. De oude verkavelingswoning is te groot voor de nieuwe kleinere gezinnen." (Belga/TV)

Onze partners