Vlaams parlementslid Gerda Van Steenberge stapt uit Vlaams Belang

11/07/12 om 07:47 - Bijgewerkt om 07:47

Vlaams parlementslid Gerda Van Steenberge stapt op bij Vlaams Belang uit onvrede met de 'polarisatiestrategie' van de partijtop.

Vlaams parlementslid Gerda Van Steenberge stapt uit Vlaams Belang

© Belga

Vlaams parlementslid Gerda Van Steenberge stapt uit het Vlaams Belang. Zo heeft ze voorzitter Bruno Valkeniers per brief laten weten, zo meldt Van Steenberge, op de Vlaamse feestdag, aan Belga. Van Steenberge was een voorstander van een koersverandering van de partij, net zoals erevoorzitter Frank Vanhecke, die vorig jaar op 11 juli het Vlaams Belang de rug toekeerde.

Eerder raakte reeds bekend dat de 46-jarige Van Steenberge in oktober niet op de Vlaams Belanglijst zou deelnemen aan de gemeenteraadsverkiezingen in Erpe-Mere maar met een eigen lijst, Gemeentebelangen.

Gerda Van Steenberge: 'De partijtop van Vlaams Belang kiest voor polarisatie'

In haar ontslagbrief verwijst Gerda Van Steenberge naar het manifest dat ze drie jaar geleden met een aantal Oost-Vlaamse mandatarissen, waaronder Karim Van Overmeire die nu bij N-VA zit, schreef met de vraag om een duidelijke keuze te maken over de richting die de partij zou moeten uitgaan. "Wij wensten niet verder de
strategie van polarisatie en provocatie te bewandelen, maar wilden een weg zoeken om op een ernstige manier uit het cordon te komen en dus effectief ons programma te realiseren." Maar de partijtop heeft voor de polarisatiestrategie gekozen, stelt ze nu vast.

Gerda Van Steenberge: 'Elk politiek thema wordt teruggevoerd naar de islam'

Het Vlaams Belang is volgens haar een one-issuepartij aan het worden: "Alles wordt afgemeten aan de stedelijke problematiek en elk politiek thema wordt teruggevoerd naar de islam (waar we vroeger nog spraken over immigratie)." Ze haalt ook scherp uit naar de organisatie 'Steden tegen Islamisering', waarvan Filip Dewinter voorzitter is. "Daar waar Steden tegen Islamisering eerst een nevenorganisatie van de partij was, bepaalt ze nu quasi volledig de agenda, de inhoud, het beeld en de campagne
van de partij", aldus Van Steenberge, die betreurt dat de partij weinig inspanningen doet om diegenen aan boord te houden die een afwijkende mening van de Filip Dewinter-koers hebben.

"In consequentie met het manifest van drie jaar geleden, waarin ik nog steeds rotsvast geloof, en door de keuze die de partij heeft gemaakt, kan ik niet langer lid zijn van het Vlaams Belang", aldus Van Steenberge.

Verder als onafhankelijke in Vlaams Parlement

Gerda Van Steenberge was 30 jaar lid van het Vlaams Blok/Belang. Ze is sinds juni 1999 parlementslid en zetelde achtereenvolgens in de Senaat, de Kamer en het Vlaams parlement, waar ze de vorige legislatuur voorzitter was van de commissie voor Brussel en de Vlaamse Rand. Voortaan zal ze in het Vlaams parlement als onafhankelijke zetelen, net zoals Erik Arckens die in juli vorig jaar uit de partij stapte, enkele dagen na Frank Vanhecke en senator Jurgen Ceder. (Belga/SD)


Onze partners