Vlaams Parlement veroordeelt Spaans geweld in Catalonië met nieuwe resolutie

© BelgaImage

Het Vlaams Parlement keurt vandaag normaliter een resolutie goed waarin het geweld dat de Spaanse autoriteiten hebben gebruikt tijdens het Catalaanse referendum ’ten strengste’ wordt veroordeeld en waarin wordt aangedrongen op een ‘de-escalatie’ en een onderhandelde oplossing.

De resolutie is ondertekend door de meerderheidspartijen (N-VA, CD&V en Open Vld) en oppositiepartijen sp.a en Groen. Vlaams Belang heeft een eigen resolutievoorstel klaar.

Vorige week raakten de Vlaamse meerderheidspartijen het onderling niet eens over een Catalonië-resolutie, maar na de gebeurtenissen van zondag is er nu toch eensgezindheid over een aantal zaken. Die eensgezindheid is in een resolutie gegoten die woensdagmiddag aan bod komt in het Vlaamse halfrond.

In de tekst wordt het geweld van de Spaanse autoriteiten ’ten strengste’ veroordeeld. ‘Geweld kan nooit de oplossing zijn voor dit conflict’, staat te lezen. Verder wil het parlement de Spaanse en de Catalaanse regering oproepen ‘een proces van de-escaleren’ in gang te zetten. Bedoeling is dat alle partijen snel aan tafel gaan zitten ‘en een vredevolle en democratische oplossing vinden voor dit conflict’, luidt het.

In de resolutie wordt de Vlaamse regering ook gevraagd het geweld te veroordelen en bij de Spaanse en Catalaanse autoriteiten aan te dringen op ‘dialoog en overleg’. Het parlement vraagt de regering-Bourgeois om er bij de internationale gemeenschap op aan te dringen ‘een faciliterende, desgevraagd bemiddelende rol te spelen tussen de Spaanse en Catalaanse regering om tot een vreedzame en duurzame oplossing te komen’.

Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) staat alvast achter de resolutie. ‘Wij kunnen ons daar volmondig bij aansluiten’, zei hij in antwoord op een vraag van Vlaams Belang-fractieleider Chris Janssens. Die laatste verweet Bourgeois een ‘gebrek aan moed’ in de discussie over de Catalaanse onafhankelijkheidskwestie. ‘Het draagvlak voor Catalaanse onafhankelijkheid is er niet gekomen door erover te zwijgen of door artikel 1 van de statuten in de diepvriezer te steken. Neem daar maar eens een voorbeeld aan’, aldus Janssens.

De partij van Janssens kondigde eerder al aan met een eigen resolutie te komen waarin aan de regeringen wordt gevraagd ‘de legitimiteit en de uitslag van het referendum ondubbelzinnig te erkennen en Catalonië dus te erkennen als nieuwe staat van zodra het Catalaanse parlement de onafhankelijkheid uitroept’.

Partner Content