Vlaams parlement past loon gemeenschapssenatoren bij

© Belga

Het Vlaams parlement heeft beslist om het loonbriefje van de eigen gemeenschapssenatoren weer aan te dikken tot het niveau van de overige Vlaamse parlementsleden.

Het Vlaams parlement heeft beslist om het loonbriefje van de eigen gemeenschapssenatoren weer aan te dikken tot het niveau van de overige Vlaamse parlementsleden. Door een loonsverlaging van de Senaat verdienden zij dit jaar vijf procent minder. Maar dat verschil past Vlaanderen nu bij, zo blijkt uit een memo aan het vast bureau die Belga kon inkijken.Kamer en Senaat beslisten bij het aantreden van de regering Di Rupo om de vergoedingen voor de parlementsleden dit jaar met vijf procent te verlagen. Een besparingsmaatregel in crisistijden die ook gold voor de 21 regionale parlementsleden die als gemeenschapssenator zetelen.

LoonkloofMaar doordat het Vlaams parlement voorlopig niet in de salarissen knipte, ontstond er zo een kleine loonkloof binnen het halfrond. Gemeenschapssenatoren als Bart De Wever (N-VA) en Bart Tommelein (Open VLD) stelden zich openlijk vragen bij dat verschil.

Het Vlaams parlement heeft nu beslist het verschil voor de tien Vlaamse parlementsleden zelf bij te passen. Per betrokkene gaat het om 4.606 euro, zo blijkt uit een memo aan het vast bureau die bij Belga is beland.

Voor parlementsvoorzitter Jan Peumans (N-VA) gaat het om een “logische” beslissing. “De gemeenschapssenatoren zijn volwaardig lid van het Vlaams Parlement en zetelen daarnaast ook in de Senaat”, onderstreept hij. Bovendien bleek recent nog uit een benchmarkstudie dat de lonen vergelijkbaar zijn met die in de privésector en een aantal assemblees uit onze buurlanden. De beslissing om de loonsverlaging van de Senaat te “neutraliseren” is in elk geval unaniem genomen, zowel in het vast als in het uitgebreid bureau, aldus nog Peumans.

Gelijke behandelingBart Tommelein, Open VLD-fractieleider in de Senaat en gemeenschapssenator, wijst erop dat het Vlaams parlement vanaf 2014 de vergoedingen van de gemeenschapssenatoren zal betalen. “Het is normaal dat de gemeenschapssenatoren op dezelfde manier behandeld worden als de andere Vlaamse parlementsleden”, aldus Tommelein.

Uit de memo van het vast bureau blijkt nog dat het Vlaams Parlement strikt genomen geen extra vergoeding zou mogen toekennen. Maar doel van dat cumulverbod is slechts te vermijden dat gemeenschapssenatoren een dubbele vergoeding zouden krijgen. Gelet op de geest van de wet is er dus geen vuiltje aan de lucht, luidt het nog. (Belga/INM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content