Vlaams Parlement keurt wijziging BAM-decreet goed

© Image Globe

Het Vlaams Parlement heeft de wijziging van het BAM-decreet goedgekeurd.

Het Vlaams Parlement heeft de wijziging van het BAM-decreet goedgekeurd. BAM staat voor Beheersmaatschappij Antwerpen Mobiel, die instaat voor de realisatie van de Antwerpse Oosterweelverbinding. Bedoeling is dat de nv Liefkenshoektunnel (TLH) een groot deel van de rol van de BAM overneemt in de financiering en
realisatie van de Oosterweelverbinding.

Volgens Europa heeft de BAM namelijk onvoldoende autonomie tegenover de Vlaamse regering. Daardoor dreigt de hele Oosterweelverbinding op de Vlaamse begroting terecht te komen. Met de ‘verhuizing’ naar de nv Liefkenshoektunnel hoopt de Vlaamse regering dat probleem te kunnen omzeilen.

Niet iedereen is even gelukkige met die constructie. “Dit maakt de besluitvorming rond de Oosterweelverbinding nog minder transparant”, aldus Groen-parlementslid Dirk Peeters. Hij waarschuwt ook voor de financiële gevolgen. Zo heeft het project een prijskaartje van 3 miljard euro en stelt het gewest zich volledig borg. “Dit legt een financiële hypotheek op de Vlaamse begroting en kan de Vlaamse kredietwaardigheid de komende decennia aantasten”, aldus Peeters. Peeters denkt ook dat Europa geen groen licht zal geven voor de gekozen constructie. (Belga/SD)


Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content