Vlaams Parlement keurt verdeeltaks goed

De oppositie, die felle kritiek had op de ‘asociale belastingverhoging op de kap van scheidende gezinnen’, verliet de zaal tijdens de stemming.

In het Vlaams Parlement is de verhoging van de verdeeltaks goedgekeurd. Dat is de belasting die betaald moet worden wanneer een onroerend goed verdeeld wordt, bijvoorbeeld na een echtscheiding. In het kader van de begrotingscontrole wou de Vlaamse regering het tarief optrekken van één naar twee procent.
De oppositie steigerde meteen en sprak van een “miserietaks” of “echtscheidingstaks” op de kap van scheidende gezinnen. Ook meerderheidspartij SP.A kantte zich (even) tegen de verhoging van de taks.

Correcties voor gezinnen met kinderen
Uiteindelijk werd de maatregel bijgestuurd. Zo zou het basistarief wel stijgen naar 2,5 procent, maar met sociale correcties voor gezinnen met kinderen. De maatregel moet op jaarbasis 40 miljoen euro opbrengen. Dit jaar zou de opbrengst beperkt blijven tot 16 miljoen euro.

Tijdens de laatste plenaire zitting voor het zomerreces haalde de oppositie opnieuw hard uit naar de maatregel. Volgens de oppositie gaat het om een asociale maatregel die vooral scheidende gezinnen treft. Bovendien is de maatregel op een aantal vlakken “discriminerend” (bv. voor feitelijk samenwonenden en voor scheidende koppels met gehandicapte kinderen).

Kille boekhouderslogica

“Het voornemen van de Vlaamse regering om dit verdelingsrecht met 150 procent te doen stijgen is niet enkel uitermate cynisch maar bovendien immoreel en zelfs inhumaan”, zo zei Open Vld-fractieleider Sas van Rouveroij. Volgens hem gaat het om een “pure belastingverhoging” die moet dienen om de kindpremie te financieren.

Erik Tack (Vlaams Belang) sloot zich aan bij die kritiek. “Het is een schande. In een moment van miserie, ontreddering en onzekerheid beslist men om de belasting te verhogen met 150 procent”.

Volgens Filip Watteeuw toont de maatregel aan dat de Vlaamse regering “kiest voor de centen en niet voor de mensen” en dat er geredeneerd is vanuit een “kille boekhouderslogica”.

Laffe aanval

LDD-fractieleider Lode Vereeck sprak van “een laffe aanval op mensen die in de miserie zitten, op kinderen, en op gehandicapte kinderen van gescheiden ouders”. Voor Vereeck is de hogere verdeeltaks “onrechtvaardig, asociaal, nooit gezien, verwerpelijk, en schandalig”.

Vereeck deed nog een oproep aan minister-president Kris Peeters om maatregel in te trekken. “Uw moreel gezag zou hersteld worden door de afschaffing van deze maatregel. Het is nog niet te laat. Waar een wil is, is een weg. De weg is er, nu nog de wil”, aldus Vereeck.

Twitterincident

Tegenover die lawine aan kritiek bleef het bijzonder stil op de meerderheidsbanken. CD&V, SP.A en N-VA kozen ervoor de kritiek uit te zweten. CD&V en N-VA beperkten zich tot het verdedigen van de maatregel uit budgettaire noodzaak. De SP.A kwam in het debat zelfs helemaal niet tussen. Op twitter toonde SP.A’er Ludo Sannen zich wel kritisch: “Vandaag wil Muyters dat wij decreet verdeeltaks stemmen waarvan de complexiteit exponentieel groter is dan de meer-opbrengst. Wat nu BDW (Bart De Wever, red)?”. Die tweet leverde Sannen meteen een sneer op van Vereeck: “U moet hier in het halfrond uw mond open doen, maar u mag niet”.

Minister van Begroting Philippe Muyters kwam kort het regeringsstandpunt verdedigen: “De verhoging van de verdeeltaks is een keuze die past in een totaalpakket aan begrotingsmaatregelen nodig om de begroting van 2012 in evenwicht te houden”, klonk het. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content