Vlaams Parlement heft parlementaire onschendbaarheid van Christian Van Eyken (UF) op: genoemd in moordzaak

06/01/16 om 19:01 - Bijgewerkt om 19:01

Het Vlaams Parlement heft de parlementaire onschendbaarheid van Christian Van Eyken (UF) op. Dat heeft de plenaire vergadering woensdag achter gesloten deuren beslist. Het parket-generaal van Brussel had om de opheffing gevraagd in het kader van het onderzoek naar de moord op de echtgenoot van de medewerkster van Van Eyken, met wie hij een relatie heeft.

Vlaams Parlement heft parlementaire onschendbaarheid van Christian Van Eyken (UF) op: genoemd in moordzaak

Christian Van Eycken © Belga Image

In juli 2014 werd Marc Dellea (45) dood op bed aangetroffen in Laken. Zijn 38-jarige vrouw Sylvia B. belde zelf de hulpdiensten. Toen het slachtoffer achter het oor een kogelwonde bleek te hebben, startte het parket een onderzoek. Dat leverde niet meteen een verdachte op, maar midden oktober van dit jaar werd weduwe Sylvia B. aangehouden. Het koppel stond op scheiden, zo bleek uit het onderzoek, onder meer omdat de vrouw een relatie had met parlementslid Christian Van Eyken, voor wie ze werkte.

Op 13 oktober 2015 werd mevrouw Sylvia B. door de onderzoeksrechter aangehouden wegens moord. Op 18 december heeft de kamer van inbeschuldigingstelling de handhaving van haar voorlopige hechtenis bevestigd. Ze is op dit moment nog steeds aangehouden.

De procureur-generaal van Brussel heeft aan het Vlaams Parlement gevraagd om de onschendbaarheid van Van Eyken op te heffen en om de mogelijkheid te krijgen eventueel tot de aanhouding van het parlementslid over te gaan.

Dinsdag had de commissie Vervolgingen van het parlement al geadviseerd om de parlementaire onschendbaarheid van Van Eyken op te heffen. In een zitting achter gesloten deuren volgde de plenaire vergadering woensdag dat advies. (Belga)

Onze partners