Vlaams-Brabant groeide aan met 30.000 Brusselaars

© BELGA

Vlaams-Brabant heeft er tussen 2008 en 2012 netto meer dan 30.000 inwoners uit Brussel bijgekregen. Het gaat hoofdzakelijk om jonge, hoogopgeleide gezinnen, in toenemende mate van buitenlandse origine.

Dat blijkt uit een studie die het online wetenschappelijk tijdschrift Brussels Studies publiceert.

De studie werd geschreven in opdracht van de provincie Vlaams-Brabant en gaat dieper in op de migratie van stadbewoners naar de Vlaamse rand. Meer in het algemeen hebben de onderzoekers de interactie onderzocht tussen hoofdstad en rand. “Er was nood aan objectieve gegevens over dit thema”, aldus geograaf Filip De Maesschalck.

De resultaten bevestigen wat al langer werd vermoed: er heeft in de laatste 20 tot 30 jaar een substantiële bevolkingsstroom plaatsgehad van Brussel richting Vlaams-Brabant, voornamelijk van hoogopgeleide jonge gezinnen met kinderen. Tussen 2008 en 2012 trokken 30.000 mensen meer van Brussel naar Vlaams-Brabant dan in de omgekeerde richting.

Oost-Europees

Een opvallende evolutie is dat die uittocht steeds diverser wordt: het aantal verhuizers van niet-Belgische origine is aanzienlijk toegenomen, in het bijzonder van Oost-Europese afkomst. Daarnaast valt op hoe nationaliteiten die sterk vertegenwoordigd zijn in bepaalde Brusselse gemeentes verhuizen naar de dichtstbijzijnde gemeentes in de rand. Zo vertrekken veel Zuid-Europeanen, die in Brussel sterk vertegenwoordigd zijn rond het Zuidstation en in Sint-Gillis, eerder naar de Zuid-Oostelijke rand (Drogenbos, Beersel, enz), terwijl veel Turken vanuit Schaarbeek de Noord-Oostelijke rand opzoeken.

Tegelijk blijft het pendelverkeer naar Brussel aanzienlijk. Zo’n 380.000 werknemers vinden elke dag hun weg naar het hoofdstedelijk gewest. Dat is een pak meer dan de Brusselse werknemers, van wie er slechts 230.000 in het Gewest werken én wonen. 63.000 van hen werken buiten Brussel, van wie ongeveer de helft in de rand. Zaventem en Machelen zijn de enige gemeenten in de Brusselse rand die meer pendelaars binnenkrijgen dan ze er zien vertrekken.

Naar school pendelen

De studie toont ook een belangrijk pendelverkeer richting hoofdstad voor onderwijs- en welzijnsvoorzieningen (zoals voor crèches). De toename in de scholen in de rand is grotendeels een gevolg van de migratiestroom, maar er zijn ook Brusselse kinderen die naar de rand pendelen om naar school te gaan.

Deze gegevens zijn afkomstig van de Kruispuntbank van de Sociale Zekerheid, waardoor diplomaten, EU-ambtenaren en NAVO-personeel niet in de cijfers zijn opgenomen. Ook zelfstandigen werden niet meegerekend.

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content