'Vlaams Blok had met N-VA in zee moeten gaan' (Frank Vanhecke)

24/11/11 om 12:00 - Bijgewerkt om 12:00

Voormalig Vlaams Blok/Belang voorzitter Frank Vanhecke noemt zijn meewarige houding tegen de N-VA de 'politieke fout' van zijn leven. Hij zegt ook voor N-VA te zullen stemmen.

Voormalig voorzitter van Vlaams Blok/Belang Frank Vanhecke heeft in de periode 2003-2004 wellicht de grootste politieke fout uit zijn leven begaan door niet ernstiger werk te maken van een samenwerking met N-VA. Dat verklaarde Vanhecke tijdens De Ochtend op Radio 1 naar aanleiding van de twintigste verjaardag van "zwarte zondag", toen het toenmalige Vlaams Blok in Vlaanderen meer dan 10 procent van de stemmen voor de Kamer haalde.

Hij meent dat de partij er in de periode 2003-2004 "niet in is geslaagd met dat massale stemmenaantal ook politiek iets te forceren". Bij de Vlaamse verkiezingen van 2004 haalde Vlaams Belang 24 procent van de stemmen, terwijl een jaar voordien N-VA slechts één Kamerzetel binnen kon halen.

Vanhecke: 'Historische kans gemist'

Volgens Vanhecke heeft de partij toen een afspraak met de geschiedenis gemist. Hij geeft toe dat toen wat meewarig naar N-VA werd gekeken. Vanhecke heeft toen wel een aanbod gedaan om samen te werken, "maar vanuit een machtspositie", luidt het. "Ik heb daar wellicht de politieke fout van mijn leven begaan". De partij heeft in die periode een "historische kans" gemist om haar imago van zich af te schudden.

Sneer naar 'Antwerpse gemeenteraad'

De gewezen voorzitter betreurt het ook dat "de Antwerpse gemeenteraad" - waarmee hij vooral Filip Dewinter en Gerolf Annemans en ook voorzitter Bruno Valkeniers bedoelt - alle macht binnen de partij in handen heeft genomen. Het gaat daarbij niet alleen om de macht van enkele mensen, maar ook om de sfeer en de nadruk die bijna uitsluitend op het vreemdelingendossier ligt, en die ook scherp en kwetsend klinkt, zegt Vanhecke. Terugkijkend zou hij vandaag zo'n kwetsend taalgebruik niet meer hanteren.

Vanhecke: 'Ik zal voor N-VA stemmen'

Vanhecke herhaalt ook dat hij voor N-VA zal stemmen - "N-VA is de logische keuze bij elke komende verkiezing" - maar benadrukt dat er geen gesprekken zijn tussen hem en N-VA. (Belga/SD)

Onze partners