Vlaams Belang wil doodstraf opnieuw invoeren

29/03/16 om 13:48 - Bijgewerkt om 13:52

Bron: Belga

De extreemrechtse partij Vlaams Belang wil de doodstraf invoeren voor terroristen en voor wie hen helpt. Kamerlid Filip Dewinter wil ook dat de islam niet langer erkend wordt in ons land, zei hij dinsdag op een persconferentie.

Vlaams Belang wil doodstraf opnieuw invoeren

© BELGA

Dinsdagnamiddag komt in de Kamer de commissie bijeen die zich moet buigen over maatregelen tegen het terrorisme. Een van de mogelijke maatregelen is het optrekken van de voorlopige hechtenis van 24 naar 72 uur. " Dat zal bij terroristen niet veel indruk maken", zegt Dewinter. "De doodstraf doet dat wel, misschien niet voor wie zichzelf opblaast, maar wel voor wie de terroristen faciliteert."

Het voorstel dat Dewinter indient, voert de doodstraf terug in, maar zet die om in levenslang. "Persoonlijk ben ik voorstander van de uitvoering, maar internationaalrechterlijk kan dat niet. Maar levenslang wordt dan wel écht levenslang", zegt hij.

Erkenning islam intrekken

Het Vlaams Belang-Kamerlid wil ook de erkenning van de islam intrekken, zodat die niet langer middelen kan krijgen van de overheid. "Het is de islam as such die gewelddadig is," en "De generaties politici die de immigratie van moslims jarenlang hebben toegelaten, hebben bloed aan hun handen", zegt Dewinter.

Verder wil Vlaams Belang dat elke (kandidaat-)Belg die ook de nationaliteit heeft van een lidstaat van de Organisatie van de Islamitische Samenwerking (OIC) een verklaring aflegt waarin hij of zij de sharia afzweert. Jihadstrijders zouden hun Belgische nationaliteit moeten verliezen en jihadistische symbolen moeten verboden worden.

Dewinter beseft dat de Vlaams Belang-wetsvoorstellen weinig kans maken om gestemd te geraken. "Dit heeft misschien geen meerderheid bij politici, maar wel bij de bevolking", meent hij.

Uit een eerdere studie van UGent, VUB en de KU Leuven bleek al dat vier op tien Vlaamse jongeren de doodstraf willen herinvoeren.

Het Vlaams Belang-kopstuk kreeg ook vragen over de hooligans afgelopen weekend in Brussel. "Daar hebben wij niets mee te maken. Dat is louter een provocatie van domme mensen die onze zaak niet dient." (Belga/EK)

Onze partners