Vlaams Belang lanceert ‘meldpunt voor illegaliteit’

Vlaams Belang wil “zoveel mogelijk feitenmateriaal verzamelen” over de problemen en overlast veroorzaakt door illegalen. “Dit doet denken aan het nazi-regime van de jaren ’30”, vindt Jozef De Witte.

Het Vlaams Belang heeft een ‘meldpunt voor illegaliteit’ gelanceerd. Via de website meldpuntillegaliteit.be wil de partij volgens kopstuk Filip Dewinter “zoveel mogelijk feitenmateriaal verzamelen” over de problemen en overlast veroorzaakt door illegalen. Wie dat wil, kan er allerlei feiten zoals misbruik van sociale zekerheid, zwartwerk en criminaliteit melden.

Vlaams Belang volgt met het meldpunt het voorbeeld van de Nederlandse politicus Geert Wilders en diens partij PVV (Partij voor de Vrijheid), die een meldpunt voor klachten over Midden- en Oost-Europeanen oprichtte. Het initiatief van Wilders lokte heel wat protest uit in Nederland en werd ook door onder meer het Europees parlement veroordeeld.

Overlast bij de bevolking
Volgens het Vlaams Belang is een meldpunt voor illegaliteit nodig omdat “de aanwezigheid van vele tienduizenden illegalen in onze grootsteden voor heel wat overlast zorgt bij de bevolking”. Bovendien zou de overheid die problemen minimaliseren en onder de mat vegen.

Filip Dewinter benadrukt op de website dat het meldpunt geen ‘kliksite’ is. “Wie op de hoogte is van het onwettelijk verblijf van illegalen in zijn buurt of wijk dient hieromtrent de politie te informeren. Meldpuntillegaliteit.be wil immers op geen enkele manier in de plaats van politie of justitie treden.”

“Wij willen geen heksenjacht voeren, dat is de taak van de overheid”, aldus Dewinter, die garandeert dat alle meldingen sowieso ook aan de bevoegde politie- en justitiediensten zullen worden doorgespeeld.

“Illegaal en zoals bij de nazi’s” (CGKR)

De directeur van Centrum voor Gelijkheid van Kansen en Racismebestrijding (CGKR) Jozef De Witte bestempelt het initiatief als volstrekt illegaal. Het doet sterk denken aan het Nazi-regime van de jaren ’30 of de praktijken van de Stasi in het toenmalige Oost-Duitsland, niet in het minst omdat de partij “zelf zegt dat ze aan actieve opsporing gaat doen”.

“Dit meldpunt is volstrekt illegaal. Meneer Dewinter weet dat natuurlijk perfect. Hij wil choqueren en provoceren”, reageerde De Witte op Radio 1. Acht jaar geleden probeerde Vlaams Belang het al eens met een kliklijn, die toen “welgeteld één dag heeft bestaan”. Juristen en politici deden het toen meteen af als illegaal, bracht De Witte in herinnering. “Ik zie niet in wat intussen veranderd is.”

De CGKR-topman vindt zelf dat “wie hier niet mag zijn, weer moet vertrekken”. Maar het is niet aan politieke partijen om zelf gegevens van mensen te gaan verzamelen. “Het kan zijn dat niet alles op wieltjes loopt”, maar het is vooral niet aan een partij zoals Vlaams Belang om dan nog maar eens zelf een meldpunt te gaan openen en zelf politie of justitie te gaan spelen”, aldus De Witte.

Hij raadt de Belgische beleidsmakers aan eerder te rade te gaan in Zweden, dat veel meer inzet op actief aangemoedigde vrijwillige terugkeer. “Gesloten centra zijn stukken duurder, veel minder efficiënt en berokkenen veel meer schade aan de grondrechten van mensen”, argumenteerde hij nog. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content