Vlaams Belang ‘deelt de droom van Steve Bannon’, maar is niet betrokken bij Europees project

Gerolf Annemans (Vlaams Belang) © ID

Steve Bannon wil rechts-populistische partijen de Europese verkiezingen van 26 mei 2019 helpen winnen. Vlaams Belang wacht af. Aldus Gerolf Annemans, het enige Europarlementslid van de partij.

Hij wil het Europese extreemrechts ‘kapen’ en ‘een rechtse revolte’ over het continent laten rollen: wanneer Steve Bannon de pers opzoekt, regent het straffe citaten. Steve Bannon, de sterke man achter de alt-rightwebsite Breitbart en ex-adviseur van de Amerikaanse president Donald Trump opent dit najaar een kantoor in Brussel. Zijn ambitie: de Europese verkiezingen van 2019 naar zijn hand zetten.

In het verleden had ik eerder het gevoel dat Bannon ónze financiering zocht.

Gerolf Annemans, Europees parlementslid Vlaams Belang

Bannons project heet The Movement. Het zou knowhow ter beschikking stellen van al wie zijn rechts-populistische gedachtegoed genegen is. Er waren al verkennende gesprekken met Marine Le Pen in Frankrijk, Nigel Farage in het Verenigd Koninkrijk en de entourage van de Hongaarse premier Viktor Orbán. Ook Mischaël Modrikamen van de Waalse Parti Populaire werd gevraagd.

In Vlaanderen hoorde Vlaams Belang, een voor de hand liggende partner, nog niets. ‘Onze verhouding met Steve Bannon is hartelijk, maar bij dit initiatief zijn wij momenteel niet betrokken’, zegt Gerolf Annemans, het enige Europarlementslid van de partij.

Bannon droomt van een ‘rechts-populistische supergroep’ in het Europees Parlement. U bent een van de architecten van Europa van Naties en Vrijheid (ENV), de eurokritische fractie die onder meer de Italiaanse Lega Nord, de Nederlandse PVV en de Oostenrijkse FPÖ verenigt – en toch sprak hij u nog niet over zijn plannen?

GEROLF ANNEMANS: Nee. Ik vermoed dat die plannen minder vergevorderd zijn dan men nu laat uitschijnen. Want we staan wel met elkaar in contact: volgend jaar komt Bannon speechen op een campagnemeeting van Vlaams Belang in de aanloop naar de verkiezingen.

Via The Movement zou hij bevriende partijen data-analyse, communicatiespecialisten en opiniepeilers willen aanbieden. Bent u geïnteresseerd?

ANNEMANS: Dat klinkt mooi, maar ik moet het eerst nog zien. In het verleden had ik eerder het gevoel dat Bannon ónze financiering zocht dan dat hij ons extra middelen zou bezorgen. Wij zitten daar in ieder geval niet op te wachten. Vlaams Belang financiert zichzelf: onze onafhankelijkheid is een groot goed.

Bannons rechts-populistische supergroep zou ongeveer uw ENV-fractie zijn, plus de regeringspartij van Polen, die nu in dezelfde fractie zit als de N-VA, en die van Hongarije, die nu gelieerd is aan de CD&V. Is het realistisch dat zij van kamp veranderen?

ANNEMANS: Inhoudelijk ligt die switch voor de hand. Onze kritiek op de aanpak van het immigratievraagstuk en het opengrenzenbeleid van de Europese Unie loopt vrijwel gelijk, en achter de schermen werken we goed samen. Maar ik begrijp waarom bijvoorbeeld Viktor Orbán die samenwerking niet officieel maakt: hij koopt zijn Hongaarse rust door zijn alliantie met de christendemocraten.

Ik deel de droom van Steve Bannon: een blokkeringsminderheid in het Europees Parlement ligt voor het grijpen. Als we alle eurokritische stemmen weten te verenigen, zullen we eindelijk de wurgende dominantie van de socialisten en de christendemocraten breken.

Dit artikel verschijnt 25 juli in Knack.

Partner Content