Vlaams Belang dan toch als 'waarnemer' naar referendum Krim

14/03/14 om 09:20 - Bijgewerkt om 09:20

Drie Vlaams Belangers reizen naar de Krim als waarnemers van het referendum. Voorzitter Gerolf Annemans had nochtans gezegd geen interesse te hebben in de uitnodiging die ook Marine Le Pen en Geert Wilders kregen, maar weigerden.

Vlaams Belang dan toch als 'waarnemer' naar referendum Krim

Vlaams Belang-voorzitter Gerolf Annemans © BELGA

Vlaamse parlementsleden voor het Vlaams Belang Jan Penris, Frank Creyelman en Christian Verougstraete zakken af naar de Krim, om er als waarnemer op te treden bij het referendum over meer onafhankelijkheid ten opzicht van Oekraïne of aansluiting bij Rusland. Dat meldt De Standaard.

De Vlaams Belangers doen dat op uitnodiging van ngo Eurasian Observatory for Democracy and Elections (EODE). Ook andere extreemrechtse en/of eurosceptische partijen als de Nederlandse Partij voor de Vrijheid (PVV) van Geert Wilders, het Front National van Marine Le Pen en de Oostenrijkse Freiheitliche Partei Österreichs (FPÖ) van de overleden Jorg Haider werden uitgenodigd. Geen van hen gaat daar echter op in. Le Pen noemde het een 'eerder banale uitnodiging' en Wilders' PVV heeft het te druk.

'Annemans is op de hoogte'

Ook Vlaams Belang-voorzitter Gerolf Annemans zei eerder dat zijn partij 'zeker niet' zal gaan. Penris zegt in De Standaard dat zijn voorzitter op de hoogte is van het bezoek en dat het na afloop zeker besproken zal worden. 'We gaan kijken of alles eerlijk verloopt. Bij onregelmatigheden hebben we geen geloof in het referendum.' Als het referendum eerlijk verloopt, dan zal hij de uitslag erkennen.

Onze partners