Vlaams Belang-congres gaat Wilders' PVV achterna: 'Minder! Minder!'

23/03/14 om 15:49 - Bijgewerkt om 15:49

Op het Vlaams Belang-congres viel hetzelfde te horen als op de gewraakte PVV-bijeenkomst met Geert Wilders. 'Minder! Minder!' klonk het toen Filip Dewinter migratie aansneed.

Vlaams Belang-congres gaat Wilders' PVV achterna: 'Minder! Minder!'

Filip Dewinter (midden): "Ik hoop dat Wilders zijn uitspraken herhaalt." © BELGA

Tijdens de toespraak van Vlaams Belang-kopstuk Filip Dewinter op het Vlaams Belang-congres in Antwerpen begon een deel van de 2.000 deelnemers 'minder, minder' te scanderen. Na felle kritiek op de islam en de immigratie zei Dewinter: 'Als Wilders het niet kan of mag, zeggen wij het in zijn plaats. De sluizen moeten toe, de kranen dicht. De grenzen moeten op slot. Kortom, de immigratie moet stoppen'. Waarop een deel van het publiek, naar analogie met de reactie op de toespraak van Nederlands PVV-kopstuk Geert Wilders, begon te scanderen: 'minder, minder!'

Normaal gezien zou Wilders aanwezig zijn op de Vlaams Belang-meeting. Maar na de commotie rond de Marokkanen-uitspraak heeft de PVV-leider andere zorgen aan zijn hoofd. Verschillende leden zijn de voorbije dagen uit de partij gestapt. Bovendien zou zijn trip naar Antwerpen gepaard gaan met een verhoogd veiligheidsrisico. De PVV-leider annuleerde daarom zijn bezoek aan de VB-meeting.

Op die meeting werd herhaaldelijk ingehakt op de islam en de immigratie. De felste kritiek kwam van kopstuk Filip Dewinter. Zo vond Dewinter dat de overheid 50 jaar migratie niet moet vieren, maar eerder 'herdenken als een ramp'.

Volgens Dewinter hebben de allochtonen voldoende kansen gehad, maar kregen de Vlamingen enkel 'arrogantie, geklaag en verwijten' terug. 'Het is altijd wat met die allochtonen', klonk het. 'Ik ben het geklaag en gezaag, de verwijten en de beledigingen, meer dan beu. Als het hier niet goed is, als het elders beter is, ga dan terug naar de plaats vanwaar je komt', klonk het onder luid applaus.

Waarop Dewinter het bruggetje maakte naar Wilders. 'Als Wilders het niet kan of mag, zeggen wij het in zijn plaats. De sluizen moeten toe, de kranen dicht.' Daarop begon een deel van het publiek 'minder, minder' te scanderen.

Onze partners