Vlaams Belang claimt 'recht op discriminatie'

01/05/12 om 16:06 - Bijgewerkt om 16:06

"Ik ben voorstander van het recht op discriminatie". Dat zei partijkopstuk Filip Dewinter op de 1 mei-manifestatie van het Vlaams Belang op het De Coninckplein in de Antwerpse Seefhoek.

Vlaams Belang claimt 'recht op discriminatie'

© Belga

"We moeten opnieuw onderscheid durven maken tussen diegenen die wel en diegenen die niet over onze nationaliteit beschikken", aldus Dewinter, voor wie overheidsjobs gereserveerd moeten worden voor mensen met 'onze' nationaliteit. De toegang tot de sociale zekerheid moet beperkt worden. Voor het Vlaams Belang betekent dat dat wie een werkloosheidsuitkering, leefloon of sociale woning wil krijgen, hier eerst drie jaar moet gewerkt hebben en bijgedragen aan onze sociale zekerheid.

In financiële, sociale en economisch moeilijke tijden met besparingen en lange wachtlijsten voor sociale voorzieningen moet voorrang gegeven worden aan zij die door generaties hard werk de huidige welvaartsstaat hebben opgebouwd, vond Filip Dewinter. Voor hem staat de Seefhoek symbool voor het failliet van de multicultuur. "Wat we in deze wijken nodig hebben, is een operatie 'recht en orde' die als een witte tornado de straten en pleinen schoon veegt en teruggeeft aan de Vlamingen", aldus Dewinter.

Hij wees erop dat het Vlaams Belang al jaren 1 mei viert "omdat we het feest van de arbeid terug willen geven aan het volk. De sp.a heeft niet het monopolie op 1 mei". Hij haalde ook uit naar de socialisten. Minister Vande Lanotte trekt ten strijde tegen de elektriciteitsbedrijven en de telefoonmaatschappijen, maar vertelt er niet bij dat de energiefactuur voor de gewone Vlaming met een derde gestegen is nadat socialisten en liberalen Electrabel voor een appel en een ei hebben uitverkocht aan Frankrijk.

Partijvoorzitter Bruno Valkeniers greep in zijn toespraak terug naar de Titanic, het legendarische schip dat 100 jaar geleden zonk. Hij zag in de Titanic het "flagrant, wraakroepend bewijs van slecht bestuur en nonchalance" en "het perfecte symbool voor België. Ook hier staan de stuurlui niet waar ze moeten staan, en doen ze niet wat ze moeten doen". Het is een bizarre ironie van het lot dat heel de Dexia-affaire uitgerekend op de 100ste verjaardag van de Titanic-ramp in ons gezicht ontplofte, voegde hij er nog aan toe. Voor Valkeniers is 1 mei "een dag van woede, de verontwaardiging om zoveel onkunde, lichtzinnigheid, hoogmoed, en graaizucht, de verontwaardiging om de Belgische ziekte". De enige uitweg ziet het Vlaams Belang in de onafhankelijkheid. Vlaanderen is volgens de voorzitter perfect in staat de eigen sociale zekerheid te dragen, maar niet de Belgische bodemloze put. "In de gemeenteraadsverkiezingen van oktober zullen wij tonen dat wij, het Vlaams Belang, meer dan ooit, de speerpunt blijven van de onafhankelijkheidsbeweging", aldus nog Bruno Valkeniers. (Belga/RDM)

Lees meer over:

Onze partners