Visumrel vervalt in juridisch kluwen: welke rechter is bevoegd voor dwangsom?

Staatssecretaris Francken krijgt bezoek van de deurwaarder © Belga
Stavros Kelepouris
Stavros Kelepouris Journalist Knack.be

Het is de zoveelste juridische etappe in de zaak rond het Syrisch gezin dat een visum wil krijgen in ons land: een beslagrechter moet oordelen over de opgelegde dwangsommen. De vraag is: welke beslagrechter?

Na een slepende procedureslag en een juridisch welles-nietes moet een beslagrechter nu oordelen over de dwangsommen die het kabinet-Francken opgelegd kreeg – en ook tegen die uitspraak zal nog beroep mogelijk zijn. Maar voor het zover is, moet nog duidelijk worden welke beslagrechter een oordeel over de zaak mag vellen.

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) heeft de Nederlandstalige beslagrechter in Brussel gevat, terwijl de advocaten van het Syrische gezin een dossier hebben ingediend bij de Franstalige Brusselse rechter. Daarom moet nu eerst uitgemaakt worden welke rechter bevoegd is. Volgende week donderdag wordt daarover gepleit voor de Franstalige rechter, vrijdag voor de Nederlandstalige.

Procedure na procedure

Mieke Van Den Broeck, advocate van het Syrisch gezin, in Terzake
Mieke Van Den Broeck, advocate van het Syrisch gezin, in Terzake© VRT

Het is de zoveelste juridische etappe in de zaak rond het Syrisch gezin dat een visum wil krijgen in ons land. Staatssecretaris Theo Francken moet dat visum volgens de Raad voor Vreemdelingenbetwistingen (RVV) afleveren, maar ging in cassatieberoep en weigert het visum af te leveren zolang die procedure loopt. Ook tegen de dwangsommen – 4.000 per dag dat het visum niet afgeleverd wordt – tekende Francken verzet aan.

Die procedure won hij eerst, daarna haalden de advocaten van het Syrisch gezin toch nog hun gelijk bij het hof van beroep. Francken ging daartegen alweer in cassatieberoep, maar intussen schorste het hof van beroep wel de uitvoering van de dwangsommen: ze worden dus niet van tafel geveegd, de rechtbank oordeelt wel dat ze voorlopig niet betaald moeten worden. Daarvoor zou het kabinet-Francken mogen wachten tot nieuwe ontwikkelingen in het dossier meer duidelijkheid krijgen. Intussen kan een beslagrechter wel een zoveelste nieuwe wending aan het dossier geven.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content