Hilde Vautmans (Open VLD)

Visumliberalisering Turkije: ‘We zijn er nog niet, Turkse vrienden’

Hilde Vautmans (Open VLD) Europees Parlementslid voor Open VLD/ Renew Europe

Europees parlementslid Hilde Vautmans (Open VLD) voor een noodrem in het dosier van de visumliberalisering met Turkije . ‘Als er teveel misbruiken ontstaan, moet er ingegrepen kunnen worden.’

De Europese Commissie heeft voorwaardelijk groen licht gegeven aan de zogenaamde. visumliberalisering voor Turkije. Ze deed dit op basis van tientallen objectieve criteria, en dat siert hen. Er zijn nog een aantal belangrijke punten die moeten afgewerkt worden. De samenwerking met EUROPOL is er zo eentje van, maar evengoed de strijd tegen corruptie, de anti-terrorisme wetten, of nog de privacy. Klaar is kees. Werkelijk? Niet voor mij.

Visumliberalisering: ‘We zijn er nog niet, Turkse vrienden’

Ahmet-met-de-pet zou binnenkort als het van de Europese Commissie afhangt zonder een visum naar de schengenzone kunnen reizen, en Jan-met-de-pet kan de Turkse stranden opzoeken zonder veel papierwerk. Bedrijven kunnen eenvoudiger zaken doen als hun mensen eenvoudiger kunnen reizen. Tot daar het goede nieuws. Dat moedigen we aan. Maar er is een keerzijde.

Wat we via de Turkse media horen, is gefilterd. Erdogan heeft de marketingtechnieken van zijn toeristische dienst uitgebreid naar zijn politiek : “het-alles-gaat-goed-verhaal”. Maar dat is niet zo, in plaats van posters met de azuurblauwe zee en gouden stranden, zien we duizenden opgehoopte vluchtelingen op TV. Ze kunnen geen kant meer uit. Turkije vangt ze op, en we moeten het land daarbij steunen. Dat extra miljoen mensen vormt een enorme uitdaging.

‘De EU wint niet, maar bibbert’

De Europese staatshoofden, met Merkel en Tusk op kop, bezoeken de kampen en bedanken uitgebreid de Turken voor de opvang. Mooie deal dus? Nee, er is een dubbele bodem. Turkije heeft de zwakke EU meesterlijk overklast en tegen zichzelf uitgespeeld. Het meest cynische is dat de opvang van die tienduizenden vluchtelingen cash wordt betaald. Maar ook in natura, zo willen de Turken nu toegang tot Europa krijgen zonder visum. En dat is een belangrijke opstap zijn in de toetredingsgesprekken met de EU. Hier worden verschillende onderhandelingen op één hoop gegooid. Ze willen zo veel mogelijk uit de brand slepen. En de EU wint niet. Ze bibbert.

De visumliberalisering voor Turkije wordt stilaan voorgesteld als een voldongen feit, “omdat de Europese Raad het besloot op 18 maart”. Maar niets is minder waar. Het Europees Parlement moet hier in juni nog over beslissen. U, als burger beslist mee. Daarom pleit ik, samen met de Belgische regering, voor een noodrem. Als er teveel misbruiken ontstaan, moet er ingegrepen kunnen worden.

‘Wat we vreesden, is nu gebeurd: verschillende cruciale discussies zijn nu aan elkaar gekoppeld. Met de vluchtelingen als cynische inzet.’

Wat we vreesden, is nu gebeurd: verschillende cruciale discussies zijn nu aan elkaar gekoppeld. Met de vluchtelingen als cynische inzet. Draait de EU niet bij? Dan worden de honderdduizenden vluchtelingen opnieuw de baan opgestuurd, enkele reis richting EU. Alles is dus stilaan aan alles gelinkt. So be it: realpolitik kan je niet tegenhouden.

Maar willen we de toegang tot de EU zonder visum wel toelaten, als we weten dat er intussen journalisten worden opgepakt, als de vrijheid van meningsuiting relatief is, als president Erdogan geen kans onbenut laat om ons te provoceren? En nee, ik wil het hier niet over misplaatste geitengrappen hebben. Het gaat hier bv over de anti-terrorisme wetten, die handig gebruikt worden om de pers en de oppositie te muilkorven. Dat moet en kan veranderen. Ook wij hebben dergelijke wetten, maar we verdedigen de persvrijheid kost wat kost..

Europese waarden

En heren en dames regeringsleiders: we moeten onze buitengrenzen controleren en verdedigen. We moeten zelf meer de situatie controleren en de toegang geven – of weigeren – via een krachtig EU asielbeleid. Logisch, nee? Maar jullie hebben meer dan een half jaar gepalaverd over het mandaat van een Europese Grens- en Kustwacht. Om dan te moeten constateren dat we Turkije nodig hadden om onze grenzen te beschermen. Het Europees Parlement staat intussen klaar om alle seinen op “go” te zetten, om te ageren. Dan moeten jullie niet meer bang zijn om eens “nee” te zeggen, en onze Europese waarden van respect, vrijheid en tolerantie assertief te verdedigen. Ook als dat een Turkse visumliberalisering vertraagt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content